Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка побачила, що Україна повністю порвала з радянським минулим й олігархами

Понеділок, 7 лютого 2005, 10:11
Новий уряд України послав сигнал про повний розрив з минулим і про початок наступу на корупцію й олігархічних бізнесменів, пов'язаних з попередньою адміністрацією.

Так вважає американська "The Wall Street Journal", яка пише про затвердження нового уряду України і його перші кроки.

"Показником того, наскільки зміцнилася влада президента Віктора Ющенка, стало те, що 373 з 450 депутатів парламенту підтримали запропоновану ним кандидатуру в прем'єр-міністри, Юлії Тимошенко", - пише видання.

"The Wall Street Journal" також відзначає, що за Тимошенко проголосували фракції, які підтримують на виборах Віктора Януковича.

"З кожним днем опозиція зникає у нас на очах. Всі ці партії завжди були провладними. Вони просто не мають уявлення, як потрібно жити в опозиції", - цитує видання Ігоря Жданова, політичного аналітика Центру Разумкова.

Також "The Wall Street Journal" звертає увагу на те, що Тимошенко привітала Росія, хоча там проти неї порушено справу.

"Тимошенко, у минулому мільярдерка, яка сиділа за ґратами за обвинуваченням у корупції (згодом обвинувачення проти неї були зняті), була заступником прем'єр-міністра, коли Ющенко був прем'єр-міністром в 1999-2001 р. Одна із центральних фігур у протестах проти виборів торік, відомих як "помаранчева революція", вона буде керувати кабінетом, у якому повно інших організаторів вуличних протестів і виступаючих за демократію керівників", - пише видання.

"Мабуть, найрадикальнішим розривом з радянською традицією стало те, що "силові міністерства" - які відповідають за безпеку й правопорядок, і які нерідко використалися для залякування опонентів - були віддані цивільним особам, а не інсайдерам у військовій формі", - вважає "The Wall Street Journal".

Видання нагадує, що "Анатолій Гриценко, голова однієї аналітичної організації, який у виборчій кампанії Ющенка був заступником начальника його штабу, став міністром оборони. Близький до Тимошенко законодавець Олександр Турчинов став главою Служби безпеки України, яка є спадкоємицею радянського КДБ".

Також "The Wall Street Journal" відзначає, що на своєму першому засіданні кабінет міністрів скасував "одне із найбільш спірних рішень свого попередника": приватизацію винятково прибуткового сталевого конгломерату "Криворіжсталь".

Цей "конгломерат, який уряд має намір знову виставити на аукціон", був проданий за 800 млн. дол. США консорціуму на чолі із зятем Кучми, Віктором Пінчуком, і близьким до Януковича донецьким магнатом Ринатом Ахметовим.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування