Путін - вже не мачо. Частково через Україну?

Вівторок, 8 лютого 2005, 12:27
Cоціологічні опитування свідчать про значне падіння рейтингу президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться в матеріалі "Ми втрачаємо його...", опублікованому в "Новой газете".

Так, відповідно до опитування фонду "Общественное мнение" за 22-23 січня, якби президентські вибори відбулися в найближчу неділю, Володимир Путін отримав би на них 42% голосів.

Для порівняння, на початку 2004 року, перед президентськими виборами в Росії, Путін, згідно з аналогічним опитуванням фонду, отримав би 65%.

Газета відзначає, що електоральний рейтинг Путіна упав нижче, ніж був на початку його президентської кар'єри в 2000 році, коли він становив 45%.

На запитання "Як ви сьогодні оцінюєте роботу Путіна на посту президента Росії?" позитивно оцінили її 32%, 44% - задовільно й 17% - погано й дуже погано. Видання зазначає, що, починаючи з другої половини минулого року, лінія "добре й відмінно" поповзла вниз, а "задовільно" й "погано" - вгору.

Відповідно до подібного опитування, проведеного наприкінці січня ROMIR Monitoring - "Якою мірою ви довіряєте або не довіряєте президентові Росії Путіну? - довіряють — 65%. Газета зазначає, що ще в травні 2004 року таких було 84%.

Видання зазначає, що "серед соціологів існує думка, що відкрито відмовляти в довірі Путіну багато хто остерігається", і тому ФОМ намагався також "підрахувати" любов до президента й обхідними шляхами".

Для цього ФОМ ставив респондентам запитання: "Які оцінки ви чули останнім часом на адресу президента Росії?", і результати виявилися ще більш радикальними.

Так, число позитивних оцінок протягом 2004 року впало з 34% до 15%, а число негативних зросло з 5% до 13%.

"Президента критикували за скасування пільг, позицію щодо України, загрозу приватній власності й неефективну боротьбу з тероризмом", вказує газета, відзначаючи також, що "збій у матриці відбувся на початку цього року", і пов'язаний він з "одночасним зміцненням вертикалі влади (скасування губернаторських виборів) і початком радикальних соціальних реформ".

"Навіть образ Володимира Володимировича в масовій свідомості зазнав змін — тепер він уже не однозначний мачо: президент видається не таким досвідченим, вольовим, менше людей вірять у те, що він забезпечує стабільність в країні і здатний навести порядок", - повідомляє газета з посиланням на дослідження "Левада-Центру".

"Рейтинг Путіна - річ унікальна. Він завжди жив самостійним життям - невдоволення ситуацією в країні майже не відбивалося на довірі до президента, популярність президента зашкалювала", - вказує "Нова газета", відзначаючи, що "високий рейтинг - це головний політичний ресурс Путіна".

На думку газети, навіть та підтримка, що залишилася у Путіна, має його насторожити, тому що "вперше на запитання, чому довіряєте Путіну, цілих 41% опитаних відповіли: "Не бачать, на кого вони ще могли б покластися".

"Для Путіна це сигнал. Або він міняє свою команду й свою політику, або міняють його. З-під уламків рейтингу, що обвалився, вибратися буде майже неможливо", - підкреслює видання.

У газеті також повідомляється що, за опитуваннями ФОМ, роботу нинішнього уряду Михайла Фрадкова вважають "поганою і дуже поганою" 28% (у грудні їх було менше - 22%), стільки ж поставили "задовільно", а "відмінно й добре" - тільки 6%.

Діяльність Державної Думи Росії схвалили тільки 3% опитаних, "що перебуває в межах статистичної похибки", 33% поставили "погано", - повідомляє "Нова газета".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування