Жердицький після "камери терористів" вирішив не змагатись і повернувся в Україну

Вівторок, 8 лютого 2005, 20:13
Колишній керівник "Градобанку" Віктор Жердицький заявляє, що повернувся в Україну, бо домовленість про це існувала з німцями ще в вересні 2004 року, а не через зміну влади в Україні.

"Вони поставили умови, що ми або судимося ще 3 роки, і 2-3 роки вони мене утримують у в'язниці, або я просто перестаю захищатись", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "5-ий канал" у вівторок ввечері.

"Я, звичайно, два місяці позмагався, вони мені засвідчили своїми діями, що вони не збираються нічого досліджувати, наші закони не збираються взагалі вивчати, не збираються українських свідків запрошувати… Звичайно, я бачу, що справа дійсно химерна, що я нічого за два роки майбутнього свого протистояння досягнути не можу", - сказав він.

"Тому я погодився на цей шантаж і перестав захищатись. Вони оголошують свій вирок і відпускають мене додому", - пояснив Жердицький, відповідаючи на питання, чи не співпало його повернення із зміною влади.

Жердицький ствердно відповів на запитання ведучого, чи дійсно його арешт був "зроблений для французьких конкурентів". "Так, частково", сказав він.

Він також повідомив, що лише через кілька тижнів зможе говорити про свої плани. "Але "Градобанк" – це справа честі, і не тільки моя", - зазначив він.

Жердицький негативно відповів на питання, чи мав він зустріч із міністром фінансів Віктором Пинзеником, головою СБУ Олександром Турчиновим та генпрокурором Святославом Піскуном.

Він розповів, що німецька в'язниця – це "місце психологічної обробки людини". "Там мало людей з гвинтівками і пістолетами, але там дуже багато з психологічними знаннями", додав він.

За словами Жердицького, кілька років його тримали в одиночній камері, а останній рік - у "камері для терористів". Різниця полягає в тому, сказав Жердицький, що в одиночній камері "є іноді можливість поспілкуватися з іншими людьми – під час прогулянки і раз на тиждень". В камері для терористів спілкування обмежено "цілий день нікого не бачиш, ні з ким не спілкуєшся", - сказав він.

Він зазначив, що зараз не є багатою людиною, і що останні два роки роботи з німецькими адвокатами оплачував не він, а "партнери по нещастю…", серед яких він назвав Ігора Діденка.

У 1996 році Жердицького, який був керівником "Градобанку", було звинувачено у присвоєнні німецьких грошей, які було виділено для компенсації остарбайтерам. Його арештували у 2000 році у Німеччині. З того часу Жердицького утримували у німецькій тюрмі.

За версією Жердицького, німці виділяли кошти громадянам, які постраждали у війні, фонду "Взаєморозуміння та примирення", а фонд, у свою чергу, через декілька банків виплачував ці гроші.

За словами Жердицького, "Градобанк" був лише одним з декількох. Фонд був вкладником, бо він поклав кошти близько 100 мільйонів марок на депозит і віддав в оперативне управління під активні операції банку – для кредитів.

"В один момент організовується важка ситуація - на "Градобанк" влаштовуються "наїзди", банк зупиняють, діяльність банку забороняють проводити постановою прокуратури, вищого арбітражного суду. Банк просто зупинив свою діяльність, але він є цілком платоспроможнім, має свої активи і має свої зобов'язання", - зазначив Жердицький.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...