Завдяки українцям виборча кампанія Ющенка визнана найкращою у світі

Вівторок, 8 лютого 2005, 22:27
Американська Асоціація політичних консультантів визнала виборчу кампанію Віктора Ющенка "найкращою міжнародною кампанією року" і надала їй свою щорічну найвищу нагороду "Поллі".

Як заявив в інтерв'ю Радіо Свобода президент Асоціації Вейн Джонсон, Ющенко став першим іноземним політиком, чия виборча кампанія отримала найвищу нагороду Асоціації.

Водночас, звання найкращого менеджера виборчої кампанії отримав Кен Мельман, який очолював штаб президента Буша.

Як визнає Джонсон, американські політтехнологи звернули увагу на події в Україні лише з початком протестів проти фальсифікації виборів. Саме їхній успіх, за його словами, спонукав членів Асоціації надати найвищу нагороду кампанії Віктора Ющенка.

Він зазначає, що таким чином Асоціація хотіла віддати належне "сміливій боротьбі українців, яким вдалося домогтися демократії, не зважаючи на значні перешкоди".

Джонсон наголосив, що для опозиційних рухів важливо знайти такі технології, які б зламали владну монополію на комунікацію.

Такою технологією в Україні стало використання помаранчевого кольору: "Використання кольору є одним з найшвидших способів для уособлення якоїсь ідеї чи справи. Безвідповідно до його походження – для решти світу помаранчевий колір став інтегральною частиною подій в Україні. З першого дня їх вже називали "помаранчевою революцією".

Однак, Джонсон наголошує, що політична технологія відігравала лише допоміжну роль у подіях в Україні: "Все, що може зробити технологія - це краще передати реальність. Ви не зможете за допомогою лише технології створити альтернативну реальність. І події в Україні є підтвердженням цього. Обидві сторони мали достатньо політичних технологій у своєму розпорядження."

На думку політтехнолога, коли колір починає асоціюватися з якимось громадянським рухом, "то ви побачите, що саме громадський рух обирає собі колір, а не сучасна політична партія".

"Люди самі роблять вибір. Ви не можете щось нав’язати рухові. Громадяни мають це так сприймати, як своє", вважає він.

Джонсон додав, що жодна політична технологія не виведе на вулиці сотні тисяч громадян.

І саме завдяки "помаранчевій революції", американці почали по-інакшому сприймати українців: "Ми відчули справжню духовну близькість з українським народом. Це природня реакція американців, коли вони бачать, як люди виборюють собі свободу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування