Стає більше ідей про люстрацію. Почати пропонують із Зінченка

Середа, 9 лютого 2005, 13:05
Народний депутат Левко Лук'яненко пропонує на 5 років заборонити займати керівні посади особам, які перебували на керівних посадах у КПРС і співпрацювали з колишнім КДБ або іноземними спецслужбами до 1991 року.

Про це сказано в законопроекті "Про певні обмеження при обійманні посад у державних органах влади України", текст якого мають "Українські новини".

Відповідно до законопроекту, таке обмеження має бути дійсне протягом 5 років і стосуватися органів законодавчої, судової влади, а також засобів масової інформації.

Крім того, законопроект передбачає звільнення з посад осіб, які підпадають під ці умови.

Законопроект також визначає порядок одержання громадянами довідок від Служби безпеки України про відповідність висунутим умовам і регулює порядок звільнення керівників, які не відповідають їм.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, прийняття такого закону прискорить очищення суспільства від партійної номенклатури КПРС, виведення з тіні економіки, боротьбу з корупцією.

Як повідомлялося, раніше депутати Василь Червоній, Андрій Шкіль, Сергій Олексіюк запропонували парламенту заборонити займати керівні державні посади особам.

В їхньому законопроекті про люстрацію також ідеться, зокрема, про заборону на п'ять років займатися журналістикою або йти в політику для деяких журналістів і медійних топ-менеджерів, повідомляє "5 канал".

При цьому "5 канал" наводить думку головного редактора телеканалу "Інтер" Олексія Мустафіна, котрий вважає, що за розмовами про очищення ЗМІ від неморальних журналістів ховається прагнення нової влади "мати на гачку" центральні медіа.

На думку Мустафіна, в разі проведення люстрації вона повинна торкнутися, зокрема, й нинішнього держсекретара президента Олександра Зінченка, який ще недавно був почесним президентом "Інтера".

Натомість медіа-експерт Наталя Лігачова вважає, що люстрація журналістів необхідна. Є невеликий список одіозних фігур, каже вона, які мають відповісти за перетворення мас-медіа на засоби маніпулятивних технологій.

На думку політолога Володимира Полохала, саме провладні медіа, а не фальсифікації створили левову частку рейтингу екс-кандидата Віктора Януковича.

За його словами, під час виборчої кампанії пересічний українець перебував у штучно створеному інформаційному полі, яке не мало нічого спільного з реальністю.

Попри це, Полохало проти люстрування журналістів і має сумніви в ефективності люстрації мас-медіа.

На жаль, каже він, в українському суспільстві зберігається попит на заангажовану журналістику, а ЗМІ залишаються в руках олігархів. Тому на зміну теперішнім маніпуляторам прийдуть нові, можливо, ще цинічніші.

Як повідомлялося, міністр юстиції Роман Зварич виступив проти люстрації.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News