На річницю президентства Ющенко повністю виконає свою виборчу обіцянку

Вівторок, 1 березня 2005, 21:22
Виведення українських військ з Іраку має закінчитися до 15 жовтня, заявляє президент України Віктор Ющенко.

"До 15 жовтня тема має бути закрита в цілому", - сказав Ющенко журналістам, які очікували його під будинком секретаріату президента після засідання Ради нацбезпеки.

Ющенко сказав, що на РНБОУ без дискусії ухвалено "політичне рішення" про виведення військ з Іраку.

За словами Ющенка, виведення військ відбуватиметься в три етапи: 15 березня будуть виведені 150 військових, у першій половині травня – 590, а завершальний етап у жовтні.

Ющенко сказав, що поки це питання не узгоджено з іракським урядом, оскільки він не сформований. "Ми чекаємо, що найближчі дні або тижні уряд буде сформовано і питання буде узгоджено з ним".

Ющенко повідомив, що на РНБОУ обговорили, "як військову присутність в Іраку замінити на політичну, економічну та військово-технічні проекти".

"Цей регіон (Ірак) найближчі 30-40 років буде грати надзвичайно велику роль у формуванні континентального чи навіть світового ринку. Тому там має бути наша присутність", - додав Ющенко.

За його словами, Україна має надати Іраку "ініціативи по освітнім програмам, про навчання військових спеціалістів, про зведення українського госпіталя на базі майні, яке звільняється після виведення військ".

Також Україна хоче взяти участь у "енергетичних проектах: як по перетоку електроенергії з України, так і використання нашого газотранзитного коридору при узгодженні з енергетичним департаментом Єврокомісії".

За словами Ющенка, ідеться про "нові можливості транспортування нафти, газу з цього регіону через Україну". Цьому буде присвячена поїздка делегації РНБОУ в Ірак.

Ющенко також повідомив, що наступні засідання РНБОУ будуть присвячені проблемам Придністров'я, Євросоюзу, Росії, транспортних коридорів і об'єднання ГУУАМ (Грузія-Україна-Узбекистан-Азербайджан-Молдова).

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування