ПІСКУН РОЗПОВІВ, ЯК УБИЛИ ГОНГАДЗЕ

Середа, 2 березня 2005, 15:38
Георгія Гонгадзе убили зі злочинним наміром, облили бензином і підпалили.

Про це заявив генеральний прокурор Святослав Піскун під час прес-конференції у середу.

Відповідаючи на запитання, що зробили з Гонгадзе вбивці, Піскун відповів: "Ми встановили, що у цих людей був злочинний намір його вбити".

За словами Піскуна, злочинці його вистежили, дочекалися, поки він був один, після чого провели "спеціальну операцію". "Підставили йому машину. Він, думаючи, що це таксі, сів в цю машину, але вони йому сказали - передня сідушка поломана - сідай назад", - розповів генпрокурор.

Піскун сказав, що після того як Гонгадзе сів у машину на заднє сидіння, в автомобіль "заскочили ще три працівники міліції", які повезли журналіста "в Київську область". "По дорозі вони його били, потім привезли на місце, потім зв'язали руки, вбили, облили бензином і підпалили", - сказав Піскун.

Генпрокурор повідомив, що для викрадення журналіста використовувалася "службова машина оцеї розвідки" (зовнішнього спостереження). "Вона, до речі, стоїть у нас у дворі", - додав Піскун.

На запитання про мотиви убивства Піскун відповів: "Пізніше". Далі в ході прес-конференції Піскун додав, що "тяжко сьогодні про це говорити, але це теж є предметом дослідження" у кримінальній справі, оскільки "мотив убивства має бути встановлений".

При цьому заступник генпрокурора Віктор Шокін, який брав участь у прес-конференції разом з Піскуном, зазначив: "Справа в тому, що мотив убивства ми сьогодні знаємо. Але для того, щоби це передати до суду, потрібно це доказати".

Шокін також заявив, що "оті всі думки про ексцес виконавця – це не дійсність". "Його викрали, щоб вбити", - додав він.

Сам Піскун на запитання про те, як було убито Гонгадзе, сказав: "Георгія Гонгадзе було вбито шляхом удушення". "Виконавці вбивства виконували злочинний наказ", - додав він. На запитання, хто віддав злочинний наказ, Піскун відповів ухильно: "Є така особа".

Він також розповів, що тіло Гонгадзе "було знайдено не там, де його вбили". "У нас була експертиза, зроблена при нашій першій каденції… Один ботанік дав заключення, що ця рослинка на тілі Гонгадзе не росте там, де його було знайдено", - повідомив він.

За словами Піскуна, експерти зробили висновок, що тіло було піддано термічній обробці. "Ми зрозуміли, що або це було намагання знищити тіло, або скрити сліди злочину", - сказав він.

Піскун також заявив, що убивство Георгія планувалося. "Справа в тому, що Георгія планували вбити ще 15-го вересня.. Але зірвалося, бо один з убивць "зєвнув". Це не був ексцес, його викрали, щоб убити", - пояснив Шокін.

Як зазначив Піскун, вбивство було скоєне не однією особою, а також людьми, "які орієнтувалися в ситуації".

Він також розповів, що однією з версій розслідування була "міліцейська". "Коли ми побачили заяву Георгія, що за ним слідкували, ми почали відробляти і цю версію, але всі документи, які говорили, що за ним слідкували, були знищені. Це полковники і генерали, вони мали доступ до цього", - сказав Піскун.

За його словами, тоді було проведено "дуже унікальну операцію". "Ми вилучили журнал реєстрації документів, по яким давались завдання на оперативне відпрацювання громадян. Тобто є злочинні елементи, з якими працює розвідка", - сказав він.

"Ми вилучили журнал і зробили експертизу не тільки почерків, але й хімічну чорнил. Чорнила, якими заповнювали цей журнал, були випущені в 2003 році. А журнал був закритий в 2001 році. Тому стало зрозуміло, що не міг бути закритий журнал в 2001 році", - розповів Піскун.

Він висловив особливу подяку голові СБУ Олександру Турчинову за всебічну допомогу, і за те, що він "зняв нам буквально з кінчика пера одного свідка, який уже намагався втекти". Також Піскун подякував міністру внутрішніх справ Юрієві Луценку.

На запитання, чи хтось із затриманих прийшов сам з повинною, Піскун відповів: "Не слухайте брєд. Ні один до нас не прийшов з повинною. Ми їх вичисляли по хвилинах". На його думку, коли справу Гонгадзе передадуть до суду, "ця справа буде мати томів сто – сто п'ятдесят".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування