Отруєння Ющенка названо прикладом тортур

Четвер, 3 березня 2005, 10:22
Україна, Грузія та Ірак є прикладами монументального поступу в галузі прав людини й демократії.

Про це йдеться у звіті про права людини у світі за 2004 рік, який у вівторок ввечері було оприлюднено державним департаментом США, повідомляє Радіо "Свобода".

Серед позитивних прикладів у звіті згадано, зокрема, відсутність повідомлень про політичних в’язнів в Україні або скасування прописки й заміну її на реєстрацію.

Проте в звіті також йдеться, що з правами людини було погано і ще погіршилося в низці галузей, хоча в інших були й поліпшення, особливо наприкінці року.

Як приклад позитиву наводиться повторне коло виборів 26 грудня, яке було визнано таким, що відобразило волю українського народу і значно наблизило Україну до західних виборчих стандартів.

Серед проблем у звіті зауважується те, що протягом більшої частини минулого року влада втручалася в діяльність засобів інформації, переслідувала й залякувала журналістів, запроваджувала цензуру, закривала незалежні засоби інформації й змушувала їх до самоцензури.

У розділі про тортури й інше жорстоке й нелюдське ставлення звіт серед інших прикладів згадує й тодішнього кандидата в президенти Ющенка, який звинуватив владу в намаганні отруїти його, а також заяви, що за ним незаконно стежили в серпні під час походу на Ай-Петрі.

Справу проти Юлії Тимошенко, тоді народного депутата, порушену Генпрокуратурою нібито за спробу підкупити суддю, наведено як один із прикладів необґрунтованого арешту чи затримання.

Саме в цьому розділі звіту наводяться й інші випадки, коли влада вдавалася до звинувачень у наклепі чи в несплаті податків, щоб затримувати переважно опозиціонерів чи журналістів – відвертих критиків цієї влади або наближених до неї осіб.

До традиційних порушників у звіті занесені країни М’янма (Бірма), Північна Корея, Іран, Китай, Зімбабве й Куба, а також додалися країни – партнери США: Росія й Саудівська Аравія.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...