Ющенка прирівняли до президентів США, Франції та Росії

П'ятниця, 4 березня 2005, 09:12
Виступ президента Ющенка у німецькому парламенті — для Німеччини це величезна подія. Тих, кого запрошували виступити в німецькому парламенті, можна порахувати на пальцях однієї руки.

Тут не було ні Вацлава Гавела, ні Леха Валенси, ні Папи Римського, повідомляє Німецька хвиля.

Поки що у бундестазі мали честь виступати лише президенти США, Франції та Росії, а також Генеральний секретар ООН. Саме тому депутати спочатку виступали проти. Вони сумнівалися, "чи не буде запрошення політика, який без року тиждень президент, девальвувати честь виступу".

На думку працівника мюнхенського Центру прикладних політичних досліджень Іріс Кемпе, Ющенко виступатиме у бундестазі "у найвдаліший момент". "Він успішно провів "помаранчеву революцію", вивів Україну з важкої політичної кризи, зробив те, чого Захід десятиріччя вимагав від України".

"Саме це зробив Ющенко у важкі тижні листопаада й грудня. Тому його кандидатуру нині запропоновано на Нобелівську премію миру. Він принесе "помаранчевий" дух в німецький парламент і покаже: ми - європейська демократична країна, ми – нова Україна", вважає вона.

Політолог додала, що стратегічне значення України надзвичайно важливе. І в парламенті Ющенко "виступатиме не лише від свого, але й від імені всього українського народу".

Коментуючи информацію про начебто наміри української влади скасувати візовий режим для європейців, (насправді мова йде про полегшення у видачі віз на пісенний конкурс "Євробачення"), Кемпе висловила думку, що "це не підвищить шансів України на вступ до ЄС".

"Але одностороннє скасування візового режиму подасть політичний і суспільний сигнал Західній Європі про те, що Україна є відкритою країною, яка зацікавлена в будь-яких формах кооперації із Заходом".

Аналогічною реакції від Німеччини, тобто безвізового в”їзду до ЄС для українських громадян "не можна очікувати, бо в Німеччині ця тема нині дуже політизована так званим "візовим скандалом", в якому замішана й Україна". "Ні, однозначно це має бути одностороннє рішення. Так вже робили й інші країни, наприклад, Туречина щодо туристів.

Політолог вважає, що питання про вступ України до ЄС — "це дуже важке і дуже делікатне запитання". "Наступними будуть Румунія та Болгарія. Але я вважаю не таким вже й нереалістичним, що в наступне десятиліття для України можуть відкритися перспективи. Звичайно, ніхто не може сьогодні назвати якихось дат", вважає вона.

Читайте також:

Німці зроблять для Ющенка виняток

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування