Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко хоче булаву і радить "донецьким" згадати, яка була приватизація при Кучмі

П'ятниця, 4 березня 2005, 12:37
Прем'єр Юлія Тимошенко обіцяє допомагати у приватизації в Польщі фірмі "Індустріальний союз Донбасу", але радить не забувати тіньову приватизацію при Кучмі в Україні.

На прес-конференції після переговорів з прем'єром Польщі Мареком Белкою Тимошенко сказала, що "уряд буде всіма дипломатичним способами намагатися підтримати українських інвесторів на території Польщі".

"Але в межах існуючих законів і порядків! "Індустріальному союзу Донбасу", який має величезний досвід роботи на українському ринку, прекрасно відомо, як можна відрізнити тіньову приватизацію від законної і прозорої", - сказала Тимошенко.

"Тому що в Україні ми також проходили процес приватизації при старій владі і знаємо, що вона була абсолютно кулуарною, непрозорою, родинною. Нам потрібно починати з наведення порядку у власнову домі", - додала Тимошенко.

Як відомо, "Індустріальний союз Донбасу" намагається приватизувати польський металургійний завод "Гута Ченстохова", однак уже вдруге програє. Перший конкурс завершився скандалом. На другому конкурсі "ІСД" подав заявку з меншою ціною, ніж "Міттал Стіл".

Прем'єр Польщі Марек Белка в свою чергу не погоджується, що ситуація з приватизацією "Гути" непрозора.

"На якомусь етапі два заявники, "Індустріальний союз Донбасу" і "Міттал Стіл" погодилися, що єдиним критерієм буде ціна. Зараз "Міттал Стіл" запропонував ціну на 13% вище, ніж "ІСД". Тому він став партнером у переговорах", - сказав Белка.

Водночас він додав, що уряд Польщі при визначенні переможця конкурсу по "Гута Ченстохова" "не буде спиратися тільки на ціну".

"Це підприємство має велике значення для польського суднобудівництва. Цього не можна не брати до уваги", - додав він.

Говорячи про переговори з прем'єром Польщі, Тимошенко сказала, що головне питання – це співпраця в ПЕК.

"Пріоритетним проектом є добудова нафтопроводу "Одеса-Броди" до Гданська. Ми обговорили системне завантаження "Одеса-Броди" нафтою і економічну доцільність добудови його до Гданську", - сказала Тимошенко.

За її словами, вона з Белкою "знайшли повне порозуміння".

Також Україна і Польща обговорили "важливість доставки електроенергії на територію Польщі і далі".

Говорячи про культурне співробітництво, Тимошенко сказала, що обговорювали питання повернення булави Богдана Хмельницького "в українську власність – і такі домовленості можуть бути можливими".

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування