США дали на вибори в Україні $18 мільйонів

Середа, 9 березня 2005, 11:32
США виділили на підтримку виборів, які відбулися в Україні й Молдові, близько $20 мільйонів.

Про це повідомив заступник керівника управління держдепартаменту США по країнам Європи і Євразії Джон Тефт.

"Наша пов'язана з виборами допомога Україні становила приблизно $18 мільйонів", - заявив Тефт, виступаючи у вівторок на слуханнях в сенатському комітеті з іноземних справ.

"Неправда, як це стверджує дехто, що США профінансували або яким-небудь чином підтримали певного кандидата або партію на виборах", - зауважив дипломат, підкресливши, що американська підтримка стосувалася виборчого процесу в цілому.

За словами Тефта, США фінансували "місцеві групи громадянського суспільства для проведення роз'яснювальної роботи серед виборців і компаній із залучення виборців на вибори. Дипломат додав, що США в Україні "підтримали роботу незалежних ЗМІ для поліпшення висвітлення питань виборчої кампанії".

"Ми також надали не пов'язане з конкретною політичною позицією навчання для політичних партій і лідерів, підготовку офіційних осіб для виборчих комісій, а також спостерігачів", - відзначив дипломат, за словами якого, аналогічного підходу США дотримувалися й у Молдові.

США надали в минулому році пов'язану з виборами допомогу приблизно на $1,7 мільйона для підтримки молдовської виборчої адміністративної і юридичної системи, незалежних ЗМІ, громадської участі, а також не пов'язаного з конкретною політичною позицією навчання для політичних партій і спостереження за ходом виборів, сказав заступник керівника управління держдепартаменту США.

За його словами, у Молдові американське сприяння було спрямоване на "вільний і чесний виборчий процес, а не на конкретну партію або кандидата".

РІА "Новости"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування