Звання офіцера запасу можна буде придбати

П'ятниця, 1 квітня 2005, 17:23
Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає за необхідне провести загальнодержавну перереєстрацію учасників бойових дій.

"Потрібно провести перереєстрацію учасників і ветеранів війни на державному рівні", - сказав Гриценко під час прямої телефонної лінії в п'ятницю.

За його словами, це питання необхідно вирішувати на рівні уряду й пообіцяв, що на такому рівні підніме це питання.

Гриценко вважає, що є люди, у тому числі й серед старшого офіцерського складу, які одержали статус учасників бойових дій незаслужено, перебуваючи в зоні бойових дій усього кілька днів і не приймаючи безпосередньо участі в бойових діях.

"Людина поїхала туди (у зону бойових дій), побула два дні, все - він уже ветеран воєнних дій", - сказав Гриценко.

Як приклад, він навів ситуацію, коли до прибуття миротворчого контингенту в країну туди направляються інспектори, які готують ґрунт для діяльності миротворців. У підсумку й ті, і інші одержують однаковий статус, при цьому інспектори не приймають участі в бойових діях.

"Я вважаю, що це ненормально", - відзначив Гриценко. Він також зачитав список пільг, якими користуються учасники воєнних дій. Зокрема, вони мають пільгу на покупку ліків, санаторно-медичне обслуговування, 75%-у знижку на оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд на всіх видах міського транспорту, першочергове забезпечення житлом, а також їхні доходи не обкладають податком на прибуток.

Він також повідомив, що міністерство оборони України найближчим часом не буде ухвалювати рішення щодо закриття військових кафедр у вищих навчальних закладах України.

В той же час, за його словами, "пізніше всі кафедри будуть закриті", оскільки до 2010 року українська армія стане контрактною.

Він повідомив, що якщо в попередні роки державне замовлення офіцерів запасу становило 6 тис. чоловік, то сьогодні держзамовлення становить нуль осіб.

Гриценко відзначає, що 20 тис. офіцерів запасу, які готуються щорічно на військових кафедрах, це занадто велика цифра. У той же час він вважає, що якщо люди хочуть одержати звання офіцера запасу, то вони можуть заплатити гроші й одержати таке звання.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування