Змови нафтовиків не було, але Литвин лобіює свою нафту

П'ятниця, 1 квітня 2005, 17:35
Російська нафтова компанія ТНК-ВР спростовує інформацію про цінову змову між працюючими в Україні нафтовими компаніями щодо підвищення ціни на дизельне паливо для сільгоспвиробників.

Раніше про це заявив міністр аграрної політики України Олександр Баранівський.

Міністр заявив, що він має інформацію про проведення 30 березня "напівтаємного зібрання", на якому досягнута домовленість про консолідоване підвищення цін на дизпаливо для аграріїв. Він також повідомив, що нафтові компанії з 29 березня почали припиняти його відвантаження сільгоспвиробникам.

Директор департаменту з комерції й виробництва ТОВ "Торговий дім "ТНК-Україна" Фелікс Лунєв у відповідь на заяву міністра зазначив, "на жаль, міністр АПК не володіє в достатній мірі інформацією".

"Очевидно, у нього не налагоджена взаємодія з міністром палива й енергетики... Робляться резонансні заяви про змову без попереднього аналізу ситуації, незважаючи на те, що представники НПЗ ідуть назустріч владі й готові постачати селян паливом за пільговою ціною".

При цьому він повідомив, що на відкритій нараді виробників нафтопродуктів за участю міністра палива й енергетики Івана Плачкова нафтові компанії проінформували, що "економіка виробництва не дозволяє продавати дизпаливо аграріям за ціною 2400 грн. за тонну й запропонували нову ціну - 2800 грн. за тонну".

"На жаль, з минулого тижня відповіді від уряду нафтопереробники так і не почули. Далі залишається в стані невизначеності заводи не могли, тому, дійсно, відвантаження дизпалива за ціною 2400 грн. були припинені через неможливість реалізовувати товар за такою низькою ціною", - відзначив Лунєв.

Водночас голова Верховної Ради Володимир Литвин пропонує "направляти на аграрний сектор українську нафту".

В інтерв'ю журналістам під час відвідин агровиставки в селі Чубинське Київської області Литвин висловив думку, що ціни на пальне для аграрного сектора не можна порушувати не тільки напередодні посівної, а й взагалі.

На його переконання, домовленість між постачальниками нафти і урядом повинна виконуватися. "Я з подивом прочитав учора інтерв'ю Олександра Баранівського про те, що неначебто відбулася змова", - наголосив Литвин.

За його словами, держава повинна працювати "серйозно і надовго, щоб ця проблема - забезпечення агропромислового комплексу пальним - не виникала напередодні посівної і кампанії, і жнив.

"Щоб ми не докладали титанічних зусиль для розв'язання проблем, очевидно, необхідно дивитися на наші власні можливості і на наш власний видобуток нафти", яка, додав Литвин, повинна повністю спрямовуватись на аграрний сектор, що хоч частково дасть змогу розв'язати цю проблему.

Як відомо, фракцію Литвина очолює Ігор Єремеєв, який має стосунок до НПЗ "Галичина".

Інтерфакс-Україна, УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...