Копія Декларації незалежності США знаходиться в Україні

П'ятниця, 1 квітня 2005, 18:54
В Україні знайдено оригінальну копію Декларації незалежності США 1776 року, повідомляє на своєму сайті відомий російський веб-дизайнер Артемій Лєбєдєв.

За його словами, цю копію йому передав голова Центрального державного архіву зарубіжної історії України Микола Федорович Тесленко.

Як повідомляє Лєбєдєв, документ знайдено в папці з написом "Північна Америка. Війна 1775 - 1783", на одній з полиць державного архіву, де замість традиційної назви країни текст мав у заголовку фразу "The United States of Жmerinca".

Як розповів Лєбєдєв, він дізнався, що робив копію помічник Чарльза Томпсона Тімоті Мелтек. Справжнім ім'ям Мелтека було Томислав Матлаковський, який за кілька років до початку революційних подій в США відбув кораблем до Америки.

Після своєї знахідки Лєбєдєв в Києві знайшов у Центральному державному архіві Міністерства охорони здоров'я книгу, у якій зазначалося, що Матлаковський був родом зі Жмеринки. Як припускає Лєбєдєв, скоріш за все, внаслідок туги за батьківщиною Маталковський намалював заголовок із суміші алфавітів.

Одразу після того, як інформація про знахідку Лєбєдєва потрапила до Служби безпеки України, на найвищому державному рівні було прийнято рішення про передачу документа до Національної адміністрації архівів та записів США (NARA).

Про знахідку одразу стало відомо, і було ухвалено рішення подарувати цю копію декларації США. Влітку 2004 року йшла боротьба між кандидатами Ющенком та Януковичем. Ющенко хотів особисто передати Декларацію Бушу, а Янукович заявляв, що виставить історичний документ в Донецькому краєзнавчому музеї.

Путін також підтримав Януковича, оскільки був впевнений, що після виборів зможе отримати декларацію та подарувати її Бушу особисто.

Інформація про це з'явилася 1 квітня.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:06
Інтерв'юВ.о. міністра спорту: Якщо взяти абсолютне значення, то кількість заброньованих футболістів – це невелика частина
08:58
Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник РФ – носій ракет Х-22
08:55
фото, доповнено Ракетний удар росіян: у Дніпрі 2 загиблих, у Синельниковому – 6, серед них 2 дітей
08:32
Росіяни намагаються прорвати оборону ЗСУ на 6-ти напрямках: за добу 82 боєзіткнення
08:17
Речницю Сил оборони півдня Гуменюк звільнили
08:14
ЗСУ знешкодили ще 870 окупантів, знищили 9 танків та 21 артсистему – Генштаб
08:14
Туск закликав фермерів зупинити блокаду кордону України: "Вирішується доля війни"
07:43
CNN: США не підтримали Ізраїль, який вдарив у відповідь по Ірану
07:10
фото, відео, доповнено У Росії впав бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3
06:25
У Дніпрі влучання: горить багатоповерхівка, дев'ятеро постраждалих. В області загинула жінка
Усі новини...