Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Акаєв готовий відмовитись від президентства

Субота, 2 квітня 2005, 14:30
Аскар Акаєв готовий скласти із себе повноваження президента Киргизії, але тільки після виступу в парламенті своєї країни. Заочний варіант відставки для нього неможливий.

"Я готовий приїхати, виступити в парламенті із прощальною промовою й скласти із себе достроково повноваження президента, оскільки термін у мене закінчується 30 жовтня 2005 року", - сказав Акаєв в інтерв'ю РІА "Новини"
.

За словами Акаєва, за Конституцією Киргизії він може скласти повноваження тільки в парламенті.

"Це дасть можливість, щоб вибори, які вже призначені, якщо дата не буде змінена новим парламентом, щоб вони пройшли легітимно, щоб наступний президент був легітимним", - вважає Акаєв.

"Інакше буде дуже недобрий прецедент, тому що в нової влади, я впевнений, з'явиться своя опозиція й вони через рік можуть так саме перевернути ситуацію", - підкреслив Акаєв.

Він заявив, що не ставить жодних умов, які б виходили за рамки закону. "Перше - це гарантії особистої безпеки, друге - дотримання закону про гарантії президентської діяльності. І все", - відзначив Акаєв.

За його словами, у нього одна мета - допомогти своїй країні вийти із цієї конституційної кризи.

"Я лише бажаю, щоб країна йшла демократичним шляхом розвитку, щоб була ліберальна економіка. Я хотів, щоб була правова держава, щоб вона й далі продовжувала просуватися в цьому напрямку", - сказав він.

Акаєв заявив, що готовий вести переговори з парламентською комісією тільки в Росії. Він також категорично відкинув пропозицію України й Грузії про посередництво в переговорах з нинішньою киргизькою владою.

Тим часом голова Конституційного суду Киргизії Чолпан Баєкова заявила журналістам у суботу, що президентські вибори в Киргизії відбудуться незалежно від того, чи подасть Акаєв заяву про відставку.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування