Росіяни хочуть викупити "Криворіжсталь" у Пінчука і Ахметова

Понеділок, 4 квітня 2005, 14:46
Російська інвестиційна компанія "Аврора-Капітал" активізує діяльність в Україні й зацікавлена в участі у повторному приватизаційному конкурсі з продажу найбільшого металургійного комбінату країни "Криворіжсталь" у випадку його проведення, а також у покупці обленерго.

Як заявив голова ради директорів "Аврора-Капітал" Дмитро Чернявський на прес-конференції у Києві в понеділок, при задекларованій ціні на 93,02% акцій "Криворіжсталі" від $860 млн. до $4 млрд., він вважає реальною ціною $2,4-$2,7 млрд.

За його словами, найближчим часом на ціну буде негативно впливати погіршення кон'юнктури на світовому ринку металу. Обмежують її також борги підприємства й необхідність великих інвестицій на його реконструкцію, додав Чернявський.

Він припустив, що в конкурсі можуть взяти участь, крім "Аврора-Капітал" і її партнерів з російського металургійного бізнесу, також "Сєвєрсталь", "Євразхолдінг", індійські сталеливарні компанії й консорціум американських компаній.

Говорячи про інтерес до обленерго, Чернявський відзначив, що компанія має намір діяти в партнерстві з одним із трьох великих енергохолдингів, які формуються навколо РАО "ЄЕС Росії". На його думку, через кілька років вони завершать процес консолідації в Росії й прийдуть в Україну, де обленерго недооцінені.

У цілому характеризуючи інвестиційну стратегію в Україні, голова ради директорів "Аврора-Капітал" відзначив, що місцеве законодавство сильніше захищає мажоритарників, ніж у Росії, тому купівля міноритарних пакетів в Україні з метою одержання впливу на діяльність підприємства позбавлена сенсу.

За його словами, компанія десь півроку тому відкрила аналітичний відділ в Україні, у якому сьогодні працює 6 осіб.

Чернявський у цілому заявив про посилення інтересу російського бізнесу до України після виборів у зв'язку з її євроінтеграційними устремліннями й посиленням влади в Росії. При цьому він висловив надію, що суперечки стосовно раніше приватизованих об'єктів в Україні будуть розглядатися виключно в судах.

ТОВ "Аврора-Капітал" (з моменту створення в 2001 році до перейменування в 2004 - "АЛФ-інвестиційні стратегії") - дочірня структура датського холдингу Avrora Investment. Компанія нещодавно зареєструвала в Україні дочірню компанію "Аврора-капітал-Київ".

Чернявський народився в Україні, спочатку розвивав власну фірму "Чернявський і партнери", був віце-президентом лондонської Tax Consulting U.K., однак потім перейшов з консалтингового бізнесу в інвестиційний, зокрема, два роки працював головою інвестиційного департаменту Investment Building Corporation.

В Україні брав участь у проектах інвестування й реструктуризації "Луганськтепловоза", "АвтоКрАЗа", Запоріжкокса, Макєєвугілля, Лисичанського скляного заводу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...