Томенко прогнозує Кучмі вирок або морально-політичне засудження

Понеділок, 4 квітня 2005, 19:59
Віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко заявляє, що "зараз ведеться пошук формули забезпечення судового розгляду всіх матеріалів", які передасть майор Мельниченко.

Про це віце-прем'єр заявив в інтерв'ю українському щотижневику "Контракти", передають Новості-Україна.

Томенко повідомив, що всі його зустрічі з Мельниченком, у тому числі остання, "зводилися до того, що суспільство має знати, якими методами діяв політичний режим Кучми - Медведчука - Януковича, і як саме свідчення Миколи Мельниченка й колишнього депутата Олександра Єльяшкевича перевести в юридичну площину".

За словами Томенка, сам Мельниченко готовий повернутися в Україну, "але упереджено ставиться до генпрокурора й побоюється, що слідство буде затягуватися, а його матеріали не будуть використані".

Віце-прем'єр впевнений, що плівки Мельниченка потрібно "однозначно залучати" до справи Гонгадзе, а також "необхідно переглянути справу замаху на Єльяшкевича й залучити до неї відповідні записи майора".

"Якщо в Мельниченка ще є плівки, де мова йде про замовлення вбивства або якісь інші державні злочини, то такі фрагменти плівок варто перевірити на автентичність і залучити до відповідних справ", - відзначив він.

Томенко вважає, що "після розкриття справи Гонгадзе, Єльяшкевича" й "порушення справи проти Кучми" всі інші записи Мельниченка "можна залишити осторонь" або "ліквідувати".

"Хоча це право Мельниченка", - відзначив він.

Томенко також заявив, що, екс-президент Леонід Кучма після відповідного судового рішення може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, оскільки "є багато фрагментів плівок, які можуть свідчити про його можливу причетність до декількох злочинів".

"З контексту двох справ випливає, що він прямо або опосередковано може бути причетний до справи Гонгадзе", - відзначив віце-прем'єр, підкресливши, що "суд має підтвердити: його фрази, зафіксовані на плівках, є безпосередньою вказівкою або тлумачаться як оцінювальні".

Крім того, на думку Томенка, "у записах Мельниченка є багато фактів, які свідчать про розкрадання колишнім президентом державного майна. Але це, знов-таки, предмет судових рішень, тому що варто підтвердити автентичність цієї частини записів".

"Розслідування справи Кучми може закінчитися, на мою думку, як судовим вироком, так і морально-політичним засудженням", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...