Буш не хоче, щоб Ющенко вибирав між НАТО і ЄС

Понеділок, 4 квітня 2005, 20:04
Президенти України й США Віктор Ющенко й Джордж Буш підписали спільну заяву "Порядок денний нового сторіччя для українсько-американського стратегічного партнерства".

Про це вони повідомили на прес-конференції після зустрічі в Білому домі в понеділок. Зустріч протривала годину, на 10 хвилин довше запланованого.

Ющенко підкреслив, що нова стратегія відзначає "нову еру стратегічного партнерства між нашими країнами", а також дружбу між народами й партнерство "заради просування цінностей, свобод і безпеки".

На прес-конференції в понеділок у Вашингтоні після зустрічі в Білому домі Буш заявив, що є прихильником вступу України в НАТО.

"Я є прихильником ідеї членства України в НАТО", - сказав він.

Буш підкреслив, що вперше зустрівся з Ющенком саме на саміті НАТО в 2005 році, коли Україна й США обговорювали питання партнерства.

"Ми говорили, що ми хочемо допомогти Україні вийти на цей шлях (членство в НАТО)", - відзначив американський президент, підкресливши, що тоді на зустрічі, як і зараз, метою було надати українському уряду можливість зрозуміти, що необхідно для вступу України в НАТО.

Буш відзначив, що США знає про прагнення України в ЄС. У зв'язку із цим він сказав: "Ми не хочемо, щоб український народ вибирав: дружба з ЄС чи дружба зі США. Ви повинні бути друзями і ЄС, і НАТО - це не питання вибору".

Буш підкреслив, що коли прийде час Штати готові допомогти Україні ухвалити необхідні рішення.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування