Кучма вирішив навчити Ющенка, як робити демократію

Четвер, 7 квітня 2005, 15:58
Колишній президент України Леонід Кучма вважає, що Україна має повне право претендувати на членство в Європейському Союзі, але вважає "абсолютно неможливим" її прийняття до ЄС у найближчі 10-15 років.

Про це Кучма заявив в інтерв'ю УНІАН.

Зокрема, екс-президент відзначив, що "європейці та американці – дуже прагматичні люди. Вони все рахують".

"Вони обов'язково аналізують конкретні кроки, рахують наслідки, а не виходять з політичної чи революційної доцільності. У найближчі 10-15 років абсолютно неможливо, щоб Україну прийняли до Євросоюзу. Цього не буде ні за яких обставин. Тому треба нам самим наздоганяти їх стандарти життя. А потім вже...", - зазначив Кучма.

При цьому він вважає, що краще було би, щоб не ми подавали заявку на вступ до ЄС, а щоб нас запросили.

"За великим рахунком, Україна має повне право претендувати на таке місце під сонцем. Але вона його не отримає найближчим часом. Я ще раз хочу повторити ту істину, щоб ми всі добре розуміли: ми не можемо сьогодні за найпростішими обставинами бути в складі ЄС, бо ми абсолютно неконкурентноспроможні. Якщо на хвилиночку уявити, що нас прийняли до спільноти, то скажіть, будь ласка, яка наша продукція витримає конкуренцію на європейському ринку? А які наслідки – зрозуміло", - сказав екс-президент.

Водночас, на переконання Кучми, треба перестати декларувати те, що вже є нашою стратегією. Ми вже вирішили, що маємо йти європейським шляхом. Тепер потрібні конкретні кроки.

За словами Кучми, "якщо ми не досягнемо в економічному плані належного рівня валового продукту на душу населення, а відтак і всіх інших благ для людей, ніхто з нами розмовляти не буде. Це проста річ. Не в змозі європейська спільнота "перемолоти", вибачте на слові, таку величезну країну як Україна. Треба їх зрозуміти. Ми їх просто дратуємо вже цими всіма зайвими заявами".

"Хіба у нас з'явилося щось нове?, - сказав Кучма. - І скільки ми не заявляли, а підписаний цього року план дій "Україна-ЄС" базувався на минулорічних домовленостях під час самміту "Україна-ЄС", у якому я безпосередньо брав участь".

Також Кучма переконаний, що "коли перемогли під прапором демократичних цінностей, треба, щоб це відбувалося в реальному житті. Не на рівні заяв чиновників, що є демократія, а треба, щоб всі зрозуміли - так, в Україні, скажімо, стало вільніше дихати всім і вся, в тому числі в економіці".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування