Куба і Білорусь образились на Ющенка і Буша. МЗС намагається помиритись

Четвер, 7 квітня 2005, 16:54
Міністерство іноземних справ заявляє, що Україна високо цінує відносини дружнього співробітництва з Білорусією і Кубою.

Про це йдеться у коментарі прес-служби Міністерства, текст якого знаходиться на його сайті.

"Україна високо цінує відносини дружнього співробітництва, що встановилися між Україною та іншими державами світу, включаючи Білорусь і Кубу", - йдеться у коментарі.

"Разом з тим, ми виходимо з того, що справжні друзі завжди можуть відверто говорити про існуючі проблеми", - пише видання.

Як йдеться у документі, Україна залишається відкритою до щирого діалогу та плідного співробітництва на благо українського, білоруського та кубинського народів.

Розвиток демократії, повага та захист основних свобод і прав людини є наріжним каменем діяльності нової української влади у внутрішній та зовнішній політиці.

З інтересом і співпереживанням ми спостерігаємо за розвитком демократичних процесів у будь-якій державі. Про це неодноразово наголошувалося Україною під час численних міжнародних форумів.

Раніше в четвер від представників Білорусі та Куби надійшли різкі заяви через Підписану президентами України та США Віктором Ющенком та Джорджем Бушем спільну декларацію, у якій вони домовилися зміцнювати демократію в Україні і підтримувати просування свободи в Ірак, Білорусь і на Кубу.

Так урядова делегація Куби, яка цими днями перебувала в Києві, назвала таку декларацію зрадою та на знак протесту перервала візит. Офіційна Гавана передала МЗС України ноту протесту.

Пояснюючи таку позицію, заступник міністра МЗС Куби Еумеліо Кабальєро Родрігез заявив:

"Для нас це неймовірно, що президент такої дружньої країни як Україна приєднується до стратегії могутньої держави - США, яка останні 40 років здійснює агресію проти нашої країни шляхом економічнї блокади, організувавши більш як 600 терористичих актів проти нашої країни".

У свою чергу заступник начальника Управління інформації Міністерства закордонних справ Білорусі Руслан Єсін в середу на брифінгу заявив, що таке обговорення внутрішніх справ Білорусі "не вписується в загальний контекст традиційно дружніх добросусідських відносин між Білоруссю і Україною".

"Білоруські питання вирішуватимуться тільки виключно Білоруссю… Ми здивовані цим фактом… Сподіваємося, що цей факт не свідчить про неспроможність зовнішньої політики України. Ми - за налагодження конструктивних і тісних відносин України із Сполученими Штатами. Але не за рахунок Білорусі", - сказав Єсін.

За матеріалами "5 каналу", УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News