Українці плутають партії Пинзеника і Ющенка та віддають перевагу Тимошенко і Януковичу

Четвер, 7 квітня 2005, 18:44
Якби вибори у Верховну Раду відбулися в найближчу неділю і проходили за партійними списками, трипроцентний бар'єр подолали б сім партій, причому найбільшу кількість мандатів завоювали б партія "Батьківщина" і Партія регіонів України.

Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" і Київським міжнародним інститутом соціології з 18 по 27 березня у всіх регіонах України. Було опитано 2039 респондентів, теоретична похибка вибірки складає 2,2%.

Згідно з опитуванням, за партію "Батьківщина" готові проголосувати 15,9% опитаних, за Партію регіонів України - 15,6%, Народний Союз "Наша Україна"- 8,2%, партію "Наша Україна" (лідер - Віктор Пинзеник) - 6,5%.

За Комуністичну партію України проголосували б 6,5%, Соціалістичну партію України - 5,0%, Народну партію України - 3,9%. Впритул до трипроцентного бар'єру підходить Прогресивно-соціалістична партія України - 2,8%.

Ще не визначилися з своїм вибором 20% респондентів.

У разі об'єднання партій у виборчі блоки найбільшу кількість голосів (36%) взяв би блок Віктора Ющенка "Наша Україна", за умови, що до нього увійшли б партії "Батьківщина", Народний союз "Наша Україна", Народна партія України, Народний Рух України, Українська народна партія, партія "Наша Україна" (Пинзеник), Українська республіканська партія "Собор".

На друге місце з 19% може вийти блок опозиції у складі Партії регіонів України, Соціал-демократична партія України (об'єднаною), Прогресивній соціалістичній партії України, партії "Братство", партії Свободи (лідер - Євгеній Марчук).

До парламенту в цьому випадку також потрапили б КПУ (7%) і СПУ (6%).

У парламентських виборах 2002 року брали участь 33 партії і блок. 4%-ний бар'єр подолали 6 з них: блок Ющенка "Наша Україна", Компартія, блок "За єдину Україну" (лідером був нинішній голова Верховної Ради Володимир Литвин), Блок Юлії Тимошенко, Соцпартія і СДПУ(о).

Тоді депутати обиралися на змішаній, мажоритарно-пропорційній основі - 225 - за списками, 225 - в одномандатних округах.

На відміну від минулої парламентської кампанії, наступні вибори відбудуться на пропорційній основі. Прохідний бар'єр для партій і блоків знижено до 3%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування