Експерти знають, скільки буде коштувати бензин

Четвер, 7 квітня 2005, 19:22
Ціна на бензин марки А-95 до кінця квітня може зрости до 3,20-3,40 грн за літр, вважають учасники ринку, опитані в четвер.

Як повідомив президент Торгового дому "Нафтова компанія "Альянс-Україна" (Київ) Петро Мірошников, зараз компанія завершує продаж нафтопродуктів, вироблених з лютневих і березневих обсягів нафти і, відповідно, у квітні ціни на нафтопродукти виростуть.

На його думку, ціна бензину А-95 на автозаправних станціях буде знаходитись в межах 3,20-3,40 грн. за літр.

"Цілком можливо, що нинішній стрибок цін на нафту захопить і першу половину травня, поки не будуть допродані залишки нафтопродуктів, вироблені з нинішньої дорогої нафти. Однак варто відзначити, що різкі цінові коливання на нафтопродукти і їхній дефіцит виключені", - сказав Мірошников.

На його думку, основною причиною, що впливає на зростання цін на нафтопродукти в Україні, є підвищення світової ціни на нафту.

Як відзначив Мірошников, протягом останнього місяця ціна нафти для українських нафтових компаній виросла з $240 за тонну до $305 за тонну (без ПДВ), ціна із ПДВ становить $350-360 за тонну.

"Це найвища вартість нафти за всю історію України. Отже, з огляду на те, що у вартості нафтопродуктів 80-85% становить вартість нафти, можна припустити зростання цін на них", - сказав експерт.

Другим фактором, який впливає на зростання цін, президент ТД "Альянс-Україна" вважає збільшення попиту на ринку нафтопродуктів. У той же час він підкреслив, що цей показник є менш значимим і нетривалим за часом.

Крім того, за словами Мірошникова, на цінову ситуацію на ринку нафтопродуктів вплинуло впровадження в Україні нового механізму нарахування акцизного збору на нафтопродукти. При цьому він звернув увагу на необхідність враховувати, що акциз ставиться до категорії непрямих податків і платить його не виробник, а споживач.

Експерти ВАТ "Концерн "Галнафтогаз" (Львів) також уважають, що ціна на високооктанові бензини до кінця місяця може зрости в середньому на 30 коп. за літр.

Компанія відзначає, що протягом третьої декади квітня ціни на нафтопродукти на НПЗ у середньому виросли на 300-400 грн. за тонну, і ця тенденція триває.

У прес-службі також відзначили, що до зростання цін призведе можливе підняття залізничних тарифів на світлі нафтопродукти на 66%, на темні - більш ніж на 70%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування