Литвиненко отримав статус свідка у справі Гонгадзе й збирається до Києва

П'ятниця, 8 квітня 2005, 13:37
Колишній співробітник ФСБ Росії підполковник Олександр Литвиненко одержав офіційний статус свідка у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і має намір дати свідчення.

Зараз Литвиненко перебуває в українському консульстві в Лондоні, куди вже подав запит про одержання української візи, заявив він з Лондона телефоном в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я ухвалив рішення їхати в Україну й дати показання", - заявив він.

За словами Литвиненка, він звернувся із запитом про візу для прибуття до України з 11 квітня - на цей день він викликаний повісткою до Генпрокуратури.

Екс-працівник ФСБ також повідомив, що у четвер у нього відбулася розмова із заступником генпрокурора Віктором Шокіним, який "дав йому слово" забезпечити його безпеку.

"Я їм повірив. Якщо в Україні мене викрадуть або вб'ють спецслужби Росії, Україна втратить своє обличчя. Це слово - слово української держави", - підкреслив Литвиненко.

Він пояснив, що стурбований тим, що "російські спецслужби ведуть за ним дійсне полювання". Він також повідомив, що в цей час проводить консультації зі своїми адвокатами "стосовно безпеки".

Співрозмовник агентства також не виключив можливості дачі свідчень на території консульства України у Великобританії у випадку приїзду туди українського слідчого.

"Я зайняв громадянську позицію: якщо слідчий не зможе приїхати, я поїду в Україну. Я не ставлю своє життя вище за те, щоб злочинці зазнали кари. Я приїду в Україну, навіть якщо не буде забезпечено безпеку", - підкреслив він, уточнивши, що питання можливого приїзду українського слідчого до Великобританії в цей час вирішується в Генпрокуратурі.

За словами Литвиненка, він також переслав до Генпрокуратури України копії заяв, які раніше були спрямовані керівнику тимчасової слідчої парламентської комісії з розслідування вбивства Гонгадзе Григорію Омельченку. "Це їх зацікавило, і я маю намір розповісти все, що мені відомо у справі Гонгадзе", - підкреслив він.

Литвиненко одержав політичний притулок у Великобританії, його ім'я пов'язують із бізнесменом Борисом Березовським.

У п'ятницю глава "Фонду громадянських свобод" Алекс Гольдфарб повідомив "Українській правді", що українська прокуратура направила йому, Юрію Фельштинському і Олександру Литвиненку повістки із запрошенням з'явитися для допиту як свідків у справі Гонгадзе.

Піскун викликав людей Березовського свідками у справі Гонгадзе


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...