Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лазаренко: мій бізнес знищив Пінчук

Субота, 9 квітня 2005, 13:51
Екс-прем'єр України, лідер партії "Громада" Павло Лазаренко звинувачує відомого українського бізнесмена Віктора Пінчука в знищенні свого бізнесу в Україні й покладає відповідальність за незаконну приватизацію ряду народно-господарських об'єктів на екс-президента Леоніда Кучму.

Про це він заявив в опублікованому в суботу інтерв'ю газеті "Комсомольська правда" в Україні", повідомляє Інтерфакс-Україна

"Мій бізнес (а я ще в 1989 році створив перше фермерське господарство на Дніпропетровщині, що згодом переросло рамки сільськогосподарського підприємства - ми розширили діяльність і на інші галузі, залучили до справи закордонних інвесторів) і бізнес моїх партнерів був до 2000 року повністю знищений нинішнім зятем екс-президента Віктором Пінчуком. Він відібрав усе", - заявив Лазаренко.

За його словами, "колишній президент України (Леонід Кучма) несе персональну відповідальність за сотню найважливіших народно-господарських об'єктів - від обленерго, вугільних об'єднань до наймогутніших підприємств чорної металургії, украдених у держави".

"Підкреслюю, украдених... Адже цинічно кралося практично все: від футбольного клубу "Динамо" до телевізійного "11-го каналу" у Дніпропетровську", - сказав Лазаренко.

Тому мені ближче цифра, називана Кабміном, про існування трьох тисяч об'єктів, приватизованих з порушенням закону", - продовжив екс-прем'єр.

Він також підкреслив, що "потрібно змусити нинішніх власників "Криворіжсталі", "Укррудпрома", Нікопольського феросплавного заводу, Дніпровського металургійного й інших доплатити в держбюджет значну суму грошей або ж повернути підприємства державі".

Лазаренко також знову заявив, що його обвинувачення в причетності до вбивств народних депутатів Вадима Гетьмана і Євгенія Щербаня "були сфабриковані заради однієї мети - створити образ Лазаренка як людини, наближеної до криміналітету, а потім організувати його фізичне усунення під видом якихось розборок у бізнесі".

У записах майора Миколи Мельниченка, підкреслив екс-прем'єр, "чітко чутно, як у президентському кабінеті Кучми генеральний прокурор Потебенько пропонує вбивство відомих діячів Щербаня й Гетьмана "повісити" на Павла Лазаренка".

За словами Лазаренка, його адвокати звернулися в Генпрокуратуру із клопотанням про закриття всіх справ, інкримінованих йому "режимом Кучми", підкресливши, що для цього є всі підстави.

Він нагадав, що ще 7 травня 2004 року американський суддя Мартін Дженкінс виніс рішення, відповідно до якого з Лазаренка зняті всі обвинувачення в причетності до яких-небудь незаконних дій у відношенні "Єдиних енергосистем України", компанії "Ітера", Somoly Enterprises, United Energy, "Інтернова", "Накоста", а також "бізнесменів Дитятковського, Миханева, Куркаєва".

Як відзначив екс-прем'єр, ще торік Україна приєдналася до міжнародної конвенції, що скасовує необхідність легалізації на її території окремих актів інших держав, у тому числі рішень судів, тому він не може бути притягнутий на території України до кримінальної відповідальності по обвинуваченнях, які були розглянуті в США й рішення по яких набуло законної сили.

Лазаренко також підкреслив, що вдячний Сполученим Штатам, які "захистили його від сваволі колишньої української влади" і двічі врятували "від загрози фізичного усунення, підготовленого режимом Кучми".

Екс-прем'єр нагадав, що очолювана ним партія "Громада" подала судовий позов з метою залучення Кучми та "його пособників" до кримінальної відповідальності.

"Мої соратники надали Генеральній прокуратурі України десятки фактів злочинної діяльності по фальсифікації кримінальних справ, катуванням і переслідуванню лідерів опозиції, грубому тиску на народних депутатів України за допомогою силових структур. Це буде показовий судовий процес над кримінальним режимом Кучми, і я впевнений, що я цей процес виграю", - заявив Лазаренко.

Він також повідомив, що зустрічався в Америці з екс-співробітником держохорони України Миколою Мельниченком і своїм колегою по партії й парламентській фракції "Громада" Олександром Єльяшкевичем.

Лазаренко виразив надію на те, що після поновлення в січні 2005 року судових слухань по його справі в Сан-Франциско, "Мельниченко й Єльяшкевич незабаром зможуть в американському суді виступити з показаннями свідків щодо злочинної діяльності Леоніда Кучми і його найближчого оточення".

"Упевнений, як тільки закінчиться судовий процес у Сполучених Штатах, на наступний же день я відправлюся в Україну", - сказав Лазаренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...