Тимошенко виявила "нафтокартель" і відмовилася з ним гратися

Субота, 9 квітня 2005, 16:13
Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що в суботу уряд ухвалив постанову для боротьби зі змовами, які призвели до підвищення цін на бензин.

Тимошенко сказала, що через підвищення Росією вивізного мита на нафту на 20 доларів, "на цьому зібралися зіграти монопольні виробники нафтопродуктів".

"Хочу попередити монопольних власників нафтозаводів, щоб не гралися з населення України і агропромисловим комплексом!", - сказала Тимошенко. "Ми не дамо робити спонтанні спекулятивні надбавки".

За словами Тимошенко, російські та українські власники українських нафтозаводів вступили у змову: "Всі власники зібралися в монопольний картель і вирішили заробити на населенні України і АПК, де почалися весняні польові роботи".

"Ми прийняли постанову уряду, що у в разі виникнення штучної монополії вироблення нафтопродуктів – а така монополія існує через домовленість нафтоолігархів – ми будемо контролювати надбавки у роздрібній торгівлі і будемо ставити певні норми рентабельності", - сказала Тимошенко.

За її словами, за процесом слідкуватиме Мінекономіки. "Все, що буде вище встановленої норми, вилучатиметься до держбюджету і на це ще буде нараховуватися штрафна санкція", - запевнила Тимошенко.

За словами Тимошенко, найближчими днями почнуться перевірки на нафтобазах і заправках.

На питання, які ціни на бензин вона вважає виправданими, Тимошенко сказала: "Такі, які були до того, як їх почали хитати. Ті, хто перероблюють нафту в Україні – це ті ж, хто видобуває нафту в Росії. Тому їх рентабельність є дуже високою".

"Де ви бачили в якійсь цивілізованій країні, щоб щотижня коливалися ціни в роздрібній торгівлі?", - обурилася Тимошенко. "Просто використовується неготовність попередньої влади для інтервенцій на внутрішньому ринку".

За словами прем'єра, "у нас немає державної мережі, яку можна задіювати при коливаннях цін на нафтопродукти й деякі продукти харчування".

"Уряд займається побудовою інтервенційних мереж і у нас коливань не буде", - пообіцяла Тимошенко.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування