Кінах готовий відмінити політреформу

Субота, 9 квітня 2005, 17:24
Перший віце-прем'єр України, лідер ПППУ Анатолій Кінах підтримає перегляд пакета домовленостей по конституційній реформі у випадку появи таких ініціатив.

"Думаю, якщо буде ініційований перегляд пакета, то я цю пропозицію підтримаю", - сказав Кінах в інтерв'ю газеті "Київський телеграф".

"Коли ми 8 грудня 2004 року виявилися перед складним вибором - голосувати в пакеті конституційну реформу чи ні, - я був категорично проти внесення змін в Основний Закон. Цю позицію підтримувала й частина фракції "Наша Україна" на чолі з Іваном Плющем, а також БЮТ Юлії Тимошенко", - згадав віце-прем'єр.

"Свою точку зору я аргументував тим, що в перехідний період, коли країна перебуває в дуже складному стані, надто важливо, щоб у державі працювала чітка вертикаль влади, у цьому випадку - влади президентської, котра могла б консолідувати політичну волю, національний інтелект, ресурси, кадри", - сказав він.

На думку Кінаха, "те, що відбувалося в контексті внесення змін у Конституцію, повноцінною політичною реформою назвати не можна - це компроміс, боротьба за переділ повноважень".

"Не вирішувалися два принципові завдання: консолідація суспільства на основі чіткої владної вертикалі й створення механізму відповідальності влади перед народом. І, по суті, ми говорили не про конституційну реформу, а про набір ситуативних завдань, які намагалися вирішувати різні сили", - вважає він.

"Такий підхід не може стати основою для стабільного майбутнього, тому я скептично ставлюся до змісту прийнятих змін до Конституції", - пояснив Кінах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...