Тимошенко каже, що інфляції не буде

Неділя, 1 травня 2005, 20:44
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що зміцнення гривні було рішенням Національного банку України.

Про це вона заявила під час інтерв'ю телеканалу 1+1 в неділю.

"Грошова політика – преференція НБУ, і уряд ніколи не зможе впливати на Національний банк", - заявила Тимошенко.

За її словами, НБУ зробив "вірні кроки", бо раніше штучно підтримувався долар, що призводило до емісії грошей. НБУ може підтримувати долар лише друкуючи гривню, а це, за її словами, вело до інфляції.

Вона також зазначила, що стабілізація курсу гривні - це було самостійне рішення Нацбанку.

"Те, що робить Нацбанк – це потрібно і вигідно країні. Зміцнення гривні – це сигнал світові, що відбувається оздоровчі процеси", - заявила Тимошенко.

На питання, що буде з гривнею далі, прем'єр зазначила, що це є питання до НБУ, "а з іншого боку, ціну мусить складати ринок, а ринок важко прогнозувати". "Я хочу, щоб гривня була міцною", - зазначила вона.

На питання щодо інфляції, Тимошенко заявила, що "вся динаміка говорить про те, що ніяких інфляційних процесів не має і не буде".

За її словами, інфляція в квітні стновила 0,8%, "це краще, ніж в деяких цивілізованих країнах".

На питання, яким чином Тимошенко змогла домовитись з російськими нафтотрейдерами про стабілізацію цін на паливо, Тимошенко зазначила, що "це був нормальніий переговорний процес".

"Всі розуміють, що в україні 73% ринку належить росіянам, при чому гарноскоордлинованим і консолідованим, що створило монопольну ситуацію", - сказала Тимошенко і назвала цю ситуацію "картельною змовою".

Тимошенко зазначила, що з такою ситуацією можна боротися із допомогою антимонопольного законодавства.

На питання про можливі заходи для стабілізації ситуації на нафтовому ринку прем'єр запропонувала створити національні резерви на нафтопродукти, які можуть використовуватись під час стрибків. "Це так звані стабілізаційні фонди", - сказала вона.

Серед інструментів вона також назвала освоєння нафтових родовищ в усьому світі, щоб отримати газорві та нафтові ресурси. Ще одним інструментом Тимошенко пропонує будівництво високотехнологічних нафтопереолбних заводів, наприклад в районі Брод.

"Заводи матимуть глибинну ступін переробки, близько 90"%, зазначила вона.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...