УКРАЇНЦІВ У МІНСЬКУ ЗАЛИШИЛИ ПІД АРЕШТОМ

Вівторок, 3 травня 2005, 14:59
Міський суд Мінська не знайшов підстав для звільнення громадян України, затриманих 26 квітня.

Про це "Інтерфаксу" повідомив голова Мінського міського суду Михайло Ордяко, що розглядав справи українців.

За його словами, "звернення посольства України про пом'якшення покарання було розглянуто, однак підстав для позитивного рішення не знайдено".

"Таким чином, громадянам України відмовлено в скороченні строків арешту", - підсумував голова суду.

У свою чергу, прес-аташе посольства України в Білорусі Леонід Ясинский процитував на прохання агентства витримки з рішення суду.

"Підтверджується, що вони брали участь у несанкціонованій ході, на вимоги працівників міліції не реагували. Всім цим доказам, які були предметом дослідження в судовому засіданні, суддя дав правильну оцінку й обґрунтовано прийшов до висновку про наявність у діях даних осіб складу адміністративного правопорушення, за які передбачена відповідальність".

У рішенні також підкреслюється, що адміністративне стягнення відповідає правопорушенню.

На прохання прокоментувати той факт, що громадяни Росії, затримані в Мінську за аналогічних обставин, були звільнені минулої суботи, прес-аташе заявив: "Ми поки це не коментуємо".

Як повідомлялося, 27 квітня білоруський суд засудив трьох з п'яти громадян України, що належать до молодіжної організації "Національний альянс" і затриманих у Мінську під час проведення мітингу біля будинку адміністрації білоруського президента, до 10 діб арешту, ще одного - до 15 діб, п'ятого - до 9 діб.

Українська сторона з того часу неодноразово вимагала звільнення громадян України з-під арешту. МЗС направило дві ноти із цього приводу.

У минулу суботу міський суд уже переглянув адміністративні справи 14 громадян Росії, які були затримані й арештовані одночасно із громадянами України. Всім росіянам були скорочені строки арешту, і в той же день вони відбули на батьківщину.

Як заявив у вівторок посол Білорусі в Україні Валентин Величко, у затримці українців у Мінську немає політичного підтексту. Він назвав цей інцидент "провокацією, спрямованою на те, щоб вбити клин у наші добросусідські, дружні білорусько-українські стосунки, які складалися століттями".

У той же час впливова правозахисна організація "Міжнародна амністія" визнала всіх арештованих учасників акції 26 квітня в'язнями совісті й вимагає їхнього негайного звільнення.

"Міжнародна Амністія" вважає, що затримка цих людей порушує кілька пунктів Всесвітньої Декларації прав людини, а також права, які гарантовані Міжнародним пактом про цивільні й політичні права, повідомляє білоруський сайт "Хартыя97".

Читайте також:

Лукашенко просив передати, щоб Тарасюк не займався копіюванням

Лукашенко через образу на Ющенка й Буша не відпускає українців

Лукашенко не відпускає українців, незважаючи на вимоги Тарасюка

Затриманих українців оскаржать. МЗС Білорусі спростовує обвинувачення

Українцям у Мінську дали 10 й 15 днів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування