ТАРАСЮК ХОЧЕ ДОТИСНУТИ ЛУКАШЕНКА

Вівторок, 3 травня 2005, 18:05
Україна має намір оскаржити рішення Мінського міського суду, який відмовив у звільненні з-під арешту п'яти українців, затриманих у Білорусії під час мітингу біля адміністрації Олександра Лукашенка.

"Посольство України у контакті з адвокатами Мінської міської колегії й Міжнародної асоціації прав людини зараз відпрацьовує можливість оскарження у Верховному суді Республіки Білорусь", - говориться в коментарі прес-служби МЗС України.

"Українська сторона розчарована небажанням білоруської сторони піти назустріч клопотанням затриманих громадян України і їхніх родичів, а також неодноразовим зверненням МЗС України щодо зміни заходу адміністративної відповідальності з метою його пом'якшення й звільнення громадян України з-під арешту".

МЗС України просив, зокрема, "урахувати порушення білоруською владою норм міжнародного права при затриманні українських громадян і стан їхнього здоров'я".

У цьому зв'язку МЗС України ще раз підкреслює, що верховенство права й повага до прав і свобод людини є найважливішими базовими цінностями внутрішньої й зовнішньої політики України.

"Наша держава не буде байдужою до питання дотримання прав людини в інших країнах, зокрема, на пострадянському просторі", - говориться в коментарі.

Як повідомлялося, 27 квітня білоруський суд засудив трьох з п'яти громадян України, які належать до молодіжної організації "Національний альянс", до 10 діб арешту, ще одного - до 15 діб, п'ятого – до 9 діб.

Україна неодноразово вимагала звільнення цих громадян, МЗС направив дві ноти. У вівторок міський суд Мінська відмовив громадянам України в скороченні термінів арешту.

3 травня посол Білорусії в Україні Валентин Величко заявив, що в затриманні українців у Мінську немає політичного підтексту. Він назвав цей інцидент "провокацією, спрямованою на те, щоб убити клин у наші добросусідські, дружні білорусько-українські відносини, які складалися століттями".

Після суду Величко заявив, що відмова Мінського суду в звільненні п'ятьох громадян України обумовлена невизнанням останніми своєї провини. "Чому не випустили українців, а випустили росіян? Тому що була підстава для пом'якшення вироку, тому що вони (росіяни) зізналися, що мали місце факти правопорушень. А деякі (громадяни України) не визнають провину й вимагають: відпустіть!", - сказав посол.

Білоруський дипломат також підтвердив, що громадська організація "Народний альянс", до якої належать затримані, поставила дві-три намети напроти посольства, у яких чергують 5-7 осіб. "Ніякого блокування посольства немає, принаймні, сьогодні", - сказав Величко.

Як говориться в коментарі заступника керівника прес-служби українського МЗС Дмитра Свисткова, "викликають подив певні елементи необ'єктивної інформації про ситуацію, яка склалася з п'ятьма громадянами України, затриманими в Мінську 26 квітня, у викладі посла Білорусії в Україні (на прес-конференції у вівторок)".

"Захист прав громадян України є одним з основних пріоритетів внутрішньої й зовнішньої політики України. Тому порушення білоруською владою прав п'яти громадян України, які мали місце, негативно лягають у канву українсько-білоруських відносин".

Свистков пояснив, що дії білоруських правоохоронців стосовно затриманих українців "є неправомірними й суперечним положенням Віденської конвенції про консульські відносини 1963 року, зокрема, порушують невід'ємне право кожного громадянина на зустріч із консульською посадовою особою своєї держави", нагадавши, що дозвіл на зустріч із консулом затриманим українцям дали лише 28 квітня.

Читайте також:

УКРАЇНЦІВ У МІНСЬКУ ЗАЛИШИЛИ ПІД АРЕШТОМ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...