Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко примусить Лукашенка відповісти за арештованих

Середа, 4 травня 2005, 13:46
Президент Віктор Ющенко має намір 8 травня обговорити під час зустрічі в Москві з білоруським президентом Олександром Лукашенком питання арешту українських громадян-учасників мирної акції протесту в Мінську.

Про це Ющенко сказав у середу на прес-конференції в Севастополі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У Москві глави держав візьмуть участь у святкуванні 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи вплине інцидент із арештом українських громадян на українсько-білоруські відносини, Ющенко заявив: "З одного боку я б не хотів, щоб цей інцидент породив якісь типові відмінності в наших двосторонніх взаєминах із братнім білоруським народом".

"Але факт подвійних стандартів у відношенні до учасників мирної демонстрації - громадянам України, громадянам Росії й громадянам інших держав - свідчить про спеціальний підхід білоруського керівництва до цього епізоду", - додав Ющенко.

При цьому він підкреслив, що обов'язково підніме це питання на зустрічі 8 травня в Москві з Лукашенком.

"Звичайно, я буду пропонувати зробити висновки взаємні із цих прикрих інцидентів і не затьмарювати, не перефарбовувати наші добросусідські відносини в якийсь інший тип відносин", - сказав він.

Ющенко нагадав, що у зв'язку із затримкою українських громадян у Мінську Україна направила три ноти білоруській стороні. При цьому він підкреслив, що українській стороні хотілося б, щоб реакція білоруської сторони на них була адекватною.

Як повідомлялося, 27 квітня білоруський суд засудив трьох з п'яти громадян України, що належать до молодіжної організації "Національний альянс" і затриманих у Мінську під час проведення мітингу біля будинку адміністрації білоруського президента, до 10 діб арешту, ще одного - до 15 діб, п'ятого - до 9 діб.

У вівторок міський суд Мінська відмовив громадянам України в скороченні строків арешту. Україна має намір оскаржити це рішення Мінського міського суду.

Минулої суботи міський суд Мінська переглянув адміністративні справи 14 громадян Росії, які були затримані й арештовані одночасно із громадянами України. Всім росіянам були знижені строки арешту, і в ту ж суботу вони відбули на батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...