Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За мінських українців постраждали росіяни

Середа, 4 травня 2005, 14:29
Представники Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Національний альянс" і білоруського "Молодого фронту" пікетують білоруське посольство в Києві з вимогою звільнити арештованих у Білорусії українців.

Як передає кореспондент "Української правди", біля посольства перебувають приблизно 50 пікетувальників. Охороняють диппредставництво більше 100 міліціонерів.

Як повідомила заступник голови "Національного альянсу" Аліна Шпак, від сьогодні члени організації розпочали відлік кількості годин, які українцям залишилося відбути за гратами. Відлік супроводжується численними звуковими ефектами, як то бій барабанів, звучання сирен, мегафонів тощо.

Учасники акції мали наміри встановити на тротуарі біля посольства колючий дріт, який вважають символом порушення свободи та прав людини. Працівники міліції наразі забороняють їм це робити і намагаються вилучити дріт. Виникли невеличкі заворушення.

Виконувач обов’язків начальника управління МВС Печерського району, який категорично відмовився назватися журналістам, наполягає на тому, що ця акція протесту є незаконною. А колючий дріт заважатиме проходу людей тротуаром. Водночас він запропонував учасникам акції оскаржувати дії міліціонерів у суді.

Натомість представники "Народного альянсу" повідомили, що ще 27-квітня подали заявку до органів місцевої влади Києва і досі не отримали відмови або заборони суду. "Тому очевидно", - каже Шпак, - "акція є санкціонованою".

В той же час, у Росії в ході несанкціонованої акції протесту біля консульського відділу посольства Білорусії були затримані кілька членів молодіжного УПС й "Яблука".

Як повідомив "Інтерфаксу" у середу керівник московського молодіжного "Яблука" Ілля Яшин, мітингуючі вимагали звільнити з білоруського СІЗО білоруських і українських громадян, що брали участь в акції "Чорнобильський шлях".

Як повідомлялося, 27 квітня білоруський суд засудив трьох з п'яти громадян України, що належать до молодіжної організації "Національний альянс" і затриманих у Мінську під час проведення мітингу біля будинку адміністрації білоруського президента, до 10 діб арешту, ще одного - до 15 діб, п'ятого - до 9 діб.

Українська сторона з тих пір неодноразово вимагала звільнення громадян України з-під арешту. МЗС направило три ноти з цього приводу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування