Російський колега Порошенка вважає, що Ющенко неконституційно прийшов до влади

Середа, 4 травня 2005, 22:35
Зміна влади в Грузії, Україні й Киргизії, яка одержала назву "кольорових революцій", із правової точки зору була неконституційною і недемократичною, вважає секретар Ради безпеки Росії Ігор Іванов.

"Спочатку давайте позначимо, що ж насправді відбулося в Грузії, Україні, Киргизії. У цих державах відбулася зміна влади, причому недемократичним шляхом", - заявив Іванов в інтерв'ю журналу "Стратегія Росії".

"Із правової точки зору, я б назвав всі три ситуації неконституційною зміною влади. Якщо допустити на мить щось подібне в країнах Західної Європи, я сильно сумніваюся, що західна демократія погодилася б з подібною практикою приходу до влади", - підкреслив Іванов.

"Коли говорять про "оксамитові" революціях, про перемогу демократії в цих країнах - все це викликає в мене певний скепсис. Скажіть, як можлива перемога демократії, якщо порушені основні демократичні принципи при досягненні перемоги?"

"Однак є реалії, і ми, як держава, повинні з ними рахуватися. А виходить, підтримувати відносини в Україні, Грузії, Киргизії з тими, хто взяв на себе відповідальність за політичні процеси у своїх країнах", - пояснив секретар Радбезу.

На його думку, успіх опозиційних політичних сил у цих державах став "результатом системних помилок, допущених в останні роки владою цих країн".

Основною з них Іванов уважає відсутність "міцних демократичних інститутів – необхідних владних структур, громадських організацій і політичних партій".

Говорячи про становище у СНД, Іванов висловив думку, що "зараз СНД вступило в інший етап розвитку".

Він визначив три основних завдання СНД на нинішньому етапі: політичне, освоєння економічного поля й безпека. Зокрема, у політичному плані, уважає Іванов, СНД міг би виконувати функцію "політичного клубу країн, що розмістилися на території колишнього СРСР".

Іванов констатував наявність у світі "досить негативного інформаційного тла навколо Росії".

Він пояснює це тим, що "на Заході ще сильна звичка ставитися до Росії як до якоїсь варіації Радянського Союзу". Друга причина, на його думку - "не все у світі хотіли б бачити в особі Росії сильного партнера".

Секретар Радбезу бачить й "внутрішній фактор", що заважає світу позитивно сприймати сьогоднішню Росію.

"У нас ще не сформовані сучасні інформаційні механізми для відстоювання інтересів країни на міжнародному рівні в рамках сучасних інформаційних агресій", - вважає він.

Інтерфакс


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування