Валенса не рятував Януковича від повішення на ліхтарі

Четвер, 5 травня 2005, 14:49
Нардеп Тарас Чорновіл, який був присутній при зустрічі колишнього президента Польщі Леха Валенси і тодішнього кандидата на посаду президента Віктора Януковича, спростовує слова Валенси про запобігання кровопролиттю.

Як відомо, Валенса нещодавно заявив, що лише його втручання зупинило Януковича від введення в дію указів про застосування сили й не допустило кровопролиття в Україні.

"Теми, на які посилається пан Валенса, взагалі не обговорювалися. Мова жодного разу не заходила про можливість застосування сили з боку влади", - відзначає Чорновіл.

"Більше того, Віктор Янукович заявив, що хоча він і вважає себе безумовним переможцем виборів, але готовий зректися перемоги, якщо за неї доведеться заплатити кров'ю хоча б однієї людини з того чи іншого табору", - стверджує депутат.

Єдина фраза, за його словами, "яку лише за дуже бурхливої фантазії можна було потрактувати, як пов'язану з імовірністю введення надзвичайного стану, стосувалася оцінки бездіяльності президента Кучми".

Янукович, говорить Чорновіл, розшифрував своє ставлення до діючого президента наступним чином: у країні є гарант збереження конституційного ладу, і він зобов'язаний реагувати на всі порушення прав і свобод громадян, а також конституційних норм і виборчого законодавства.

Теза, яку постійно повторював Лех Валенса, звучала приблизно так: "Ви впевнені у своїй чесній і безумовній перемозі, то зніміть напруження в суспільстві й підіть на переголосування результатів другого туру".

На що так само кількаразово прозвучала відповідь: "Яким правовим механізмом забезпечувати переголосування, якщо підготований опозицією виборчий закон не передбачає не лише такої процедури, але навіть можливості оскарження кінцевого рішення ЦВК?", наголошує Чорновіл.

"Екс-президент Польщі Лех Валенса під час цієї єдиної дискусії з Віктором Януковичем справляв дуже сумне враження. Він нагадував людину, яка отримала від когось чітке завдання без права на будь-яку свободу власних дій під час переговорів. І переговори він цілковито провалив", - вважає депутат.

"Загалом же, вся посередницька місія Леха Валенси від самого початку була невдалою. Він додав пристрастей на Майдані, чим міг спровокувати той результат, у протидії якому тепер похваляється, реально нічим не допоміг ні спокійному залагодженню конфлікту, ані персонально Ющенку", - говорить Чорновіл.

"Коли ж виникла справжня загроза зіткнень між багатотисячними натовпами прихильників обох кандидатів, то уникнути кровопролиття вдалося завдяки скоординованим діям Януковича та його штабу з одного боку й діючого президента Польщі Кваснєвського – з іншого. От тільки Лех Валенса до цих подій не мав ані найменшого стосунку", - цитує Чорновола його прес-служба.

"Українська правда"

Читайте також:

ЯКБИ НЕ ВАЛЕНСА, ЯНУКОВИЧА ПОВІСИЛИ Б НА ЛІХТАРІ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування