Подарунки чиновникам даруватимуть з чеками?

Четвер, 5 травня 2005, 17:12
Головне управління держслужби України у четвер подало до Кабінету міністрів проект кодексу доброчесної поведінки державного службовця.

Про це повідомив начальник Головдержслужби Тимофій Мотренко під час прямої телефонної лінії у четвер, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

За словами Мотренка, на даному етапі існує чотири варіанти цього документу. При цьому він відзначив, що розглядалися різні варіанти назви кодексу: від кодексу честі держслужбовця, кодексу поведінки державного службовця до кодексу доброчесної поведінки держслужбовця. Зупинилися на останньому варіанті. "Є і інші варіанти, але мені подобається цей", - сказав Мотренко.

За його словами, в кодексі виписані всі основні норми і правила, які властиві цивілізованим країнам, що стосуються використання свого службового становища в особистих цілях, поведінки держслужбовця, якості послуг, що надаються та ін.

Мотренко сказав, що в кодексі виписані навіть "такі дрібниці" як подарунки для держслужбовців. Він відзначив, що на даний час йде дискусія навколо цього питання, а саме щодо того, скільки подарунків може приймати держслужбовець.

На даний момент існують дві точки зору з цієї проблеми. Одні вважають, що вартість подарунка не повинна перевищувати 10% мінімальної зарплати держслужбовця (приблизно не більше 35 грн.), а на рік держслужбовець не повинен приймати подарунки, загальна вартість яких перевищує 50% від мінімальної зарплати (близько 170 грн.).

Мотренко відзначив, що такий підхід є неправильним. "Таким чином ми узаконимо норму, яка не буде легко сприйнята широким громадянством, які знаходяться на базових рівнях нашої соціальної піраміди", - сказав він, відзначивши, що, зокрема, це торкається пенсіонерів, для яких подарунок на 35 грн. є достатньо дорогим.

Мотренко вважає, що межа вартості подарунків для держслужбовців повинна бути встановлена на рівні 5% від мінімальної зарплати, а впродовж року вартість таких подарунків не повинна перевищувати 20% мінімальної зарплати.

Як підкреслив Мотренко, для того, щоб вирішити проблему визначення вартості цих подарунків, проектом кодексу пропонується до подарунків прикладати чековий документ.

Крім того, за словами начальника Головдержслужби, ці подарунки повинні надходити не від конкретної особи, а від організації.

За словами Мотренка, до кінця неможливо викорінити хабарництво і корупцію, проте проконтролювати, поставити мотивацію, перешкоди завжди можна. "Необхідно поставити таку мотивацію для держслужбовця, щоб він дорожив своїм робочим місцем", - відзначив Мотренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування