Україна готова танцювати з ЄС

П'ятниця, 6 травня 2005, 12:04
Перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко заявляє, що сповідування новою владою цінностей як розвиток демократії, забезпечення прав людини, свободи ЗМІ та інших не пов'язано безпосередньо з євроінтеграцією.

Так Бутейко прокоментував заяву єврокомісара Беніти Ферреро-Вальднер, яка зазначила, що Україні, Молдові та Грузії варто утриматися від подання заявки на вступ до Європейського Союзу, щоб уникнути відмови, повідомляє прес-служба Української народної партії.

"Нове керівництво Української держави своїми практичними діями демонструє свою готовність і здатність впроваджувати в життя такі цінності як розвиток демократії, забезпечення прав людини, національних меншин, свободи ЗМІ, верховенства права та утвердження екосоціальної ринкової економіки, не пов'язуючи їх безпосередньо із вступом України до ЄС чи НАТО", - зазначив він.

Він висловлює переконання в тому, що українське керівництво, зі свого боку, підтверджує рішучість пройти складний шлях підготовки до повноцінного членства в ЄС.

"Водночас, слід пам'ятати, що відносини України з ЄС – це танець двох. І Брюссель також має пройти свій шлях до підтвердження на практиці задекларованого бажання наблизити Україну до ЄС.

Ми добре усвідомлюємо існування проблем внутрішньої трансформації ЄС. Разом з тим, сподіваємося, що у своїй політиці, у якій одну з провідних ролей відіграє і політика розширення, ЄС і щодо України повною мірою враховуватиме вимоги власних установчих документів", - зазначає Бутейко.

При цьому він нагадує, що і Амстердамський договір про ЄС, і Конституційний договір про ЄС дають Україні формальні підстави стати членом Європейського Союзу при досягненні відповідних проміжних критеріїв.

На переконання Бутейка, сьогоднішній ступінь готовності України вступити до Євросоюзу за багатьма параметрами не нижчий від деяких країн на момент подання ними заявок на вступ до цієї організації.

"Лише після схвалення такої заявки країна-кандидат впродовж переговорного процесу з ЄС виконує усі вимоги щодо членства в Союзі. Розглядаючи питання про подачу заявки на вступ до ЄС, Україна виходитиме, перш за все, із усвідомлення реальної політичної та економічної ситуації в державі, наслідків вступу до ЄС для її подальшого розвитку та утвердження ролі та місця на світовій арені. Одним з важливих факторів при цьому буде і оцінка імплементації Плану дій Україна – ЄС", - наголошує перший заступник міністра закордонних справ.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:16
відеоГУР: Бомбардувальник Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 кілометрів від України
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
Усі новини...