Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ розповіла про ракети, щоб підставити генералів

П'ятниця, 6 травня 2005, 12:41
Повідомлення про контрабанду Україною ракет Х-55 в Іран і Китай було свідомим витоком з СБУ й було викликано "внутрішньовідомчими розборками".

Про це заявив глава Служби безпеки Олександр Турчинов в інтерв'ю журналу "Кореспондент", що буде опубліковано в номері за 7 травня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Контрабанда ракет Х-55 - це був свідомий витік з СБУ. Мотивація його не була пов'язана з інтересами держави, це були внутрішньовідомчі розборки для усунення одних генералів і просування інших", - заявив він.

Турчинов вважає, що у зв'язку з цим інформація подавалася під іншим кутом, не інформувавши суспільство про те, що саме СБУ не допустила подальшу контрабанду ракет.

Крім того, на його думку, витік цієї інформації привів до того, що "Україну зробили чи не головним нелегальним торговцем зброї у світі".

Як повідомлялося, СБУ в 2004 році виявила й припинила діяльність міжнародної злочинної групи торговців зброєю на території України, у яку входили громадяни Росії, України й Австралії.

Установлено, що ці особи під виглядом вивозу з України в Росію здійснили в 2000-2001 роках поставки 12-ти крилатих ракет типу Х-55 у Китай та Іран.

Порушено низку кримінальних справ. У ході розслідування встановлено, що на початку 2000 року громадяни Росії з використанням підроблених документів при сприянні громадянина України здійснили контрабанду шести ракет Х-55СМ у Китай.

Після їхнього вивозу українській стороні був наданий підроблений сертифікат доставки ракет у Російську Федерацію. У травні-червні 2001 року громадяни України й Австралії, використовуючи такі ж фіктивні документи від імені державної компанії "Росвооружение" здійснили незаконний вивіз в Іран ще шести ракет Х-55 і комплекту наземного встаткування для їхньої перевірки КНО-120".

Незаконно вивезені з України ракети боєголовок не мали, їхнє використання за бойовим призначенням, з урахуванням особливостей технічних елементів, можливе тільки зі спеціальних літаків.

Читайте також:

Ющенко з гіркотою визнав продаж Україною ракет

В Ірані кажуть, що не купували у Києва ракети

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...