МЗС поставило на місце російського Порошенка

Субота, 7 травня 2005, 17:35
В Україні з подивом сприйняли заяви секретаря Ради безпеки Росії Ігоря Іванова, у яких він кваліфікує як "неконституційну" зміну влади в Україні, Грузії й Киргизії.

Про це говориться в коментарі прес-служби українського МЗС, текст якого цитує "Інтерфакс-Україна".

"Ми не можемо давати оцінку з цього приводу від імені наших партнерів. Проте, як відомо, світове співтовариство високо оцінило ступінь відповідності торішніх виборів президента України демократичним стандартам", - говориться в коментарі.

"Зокрема, така оцінка була дана державами й авторитетнішими міжнародними установами, для яких верховенство права й демократичні норми становлять найвищі цінності громадянського суспільства", - відзначає прес-служба.

"Легковажно використовуючи вираз про "неконституційну зміну влади", високопоставлений чиновник будь-якої іншої країни повинен поважати конституційні інститути сусідньої держави й рішення, які ними приймаються", - вважає МЗС.

"Нагадаємо, що саме Верховний суд України 3 грудня 2004 року у відкритому судовому засіданні прийшов до висновку про "порушення принципів виборчого права", "основ виборчого процесу" і неможливості "вірогідно встановити результати дійсного волевиявлення виборів" у другому турі виборів й ухвалив провести переголосування другого туру, і той же Верховний суд України 20 січня 2005 року своїм рішенням визнав, що переголосування проходило в рамках Конституції й законів України", - підкреслює прес-служба.

"Не хочеться вірити в те, що високопоставлений представник держави - нашого сусіда й стратегічного партнера - може вважати ті кричущі порушення, які мали місце під час другого туру президентських виборів в Україні, а також зовнішнє втручання у виборчий процес, проявом демократії й формою "конституційної зміни влади в державі"", - говориться в коментарі.

Як повідомлялося, секретар радбезу РФ Іванов в інтерв'ю журналу "Стратегія Росії" заявив, що зміна влади в Грузії, Україні й Киргизії, що одержала назву "кольорових революцій", із правової точки зору була неконституційною й недемократичною.

Читайте також:

Російський колега Порошенка вважає, що Ющенко неконституційно прийшов до влади

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування