Коли били Шуфрича, було видно тільки його ноги. Тимошенко зберегла життя тільки завдяки недоторканності

Середа, 1 червня 2005, 12:29
При затриманні Івана Різака до депутатів була застосована сила, вважає глава слідчої комісії з питань так званих політичних репресій Віктор Мусіяка.

"У нас є об’єктивні підстави говорити, що до депутатів застосовували силу, причому надмірну", - сказав Мусіяка під час слухань у парламенті подій в Ужгороді.

"Ми маємо документи на руках і маємо про це стверджувати", - додав Мусіяка.

"Коли я дивився три різні записи оперативної зйомки – ясно, що сила застосовувалася. Щодо Нестора Шуфрича я навіть не знаю, що там відбувалося, бо тільки ноги його мелькнули", - зазначив Мусіяка.

Мусіяка додав, що коли Різак перебував у шпиталі, він уже фактично знаходився під арештом.

"Коли 16 травня було рішення суду про взяття під варту Різака, стан Різака погіршився і його проводжено до кардіоцентру. Біля кімнати знаходитися озброєні вартові. Фактично він був взятий під варту. І коли міліція хотіла перевести до СІЗО, то вона тільки хотіла поміняти місце перебування під вартою", - зазначив Мусіяка.

Мусіяка розповів, що говорив з начальником управління міліції, що Різака "могли перевести зранку, навіщо це робити опівночі".

Мусіяка сказав, що є акт судово-медичної експертизи про те, що з Різаком можна проводити слідчі дії – але він датований 10 годиною 30 хвилинами ранку 20 травня.

"А всі події відбувалося о 23:42. І за кілька хвилин до того тиск у Різака вимірювався 180 на 90, йому зробили два уколи...", - додав Мусіяка.

Він також сказав, що при затриманні міліція діяла у масках.

"Я шукав різні нормативні акти, де дозволено це робити. У законі про міліцію сказано, що коли з громадянином мають справу, то на їх вимогу мають показати посвідчення. Ніде немає в масках...", - зауважив депутат.

Мусіяка нагадав, що депутат із СДПУ(о) Воюш при подіях в палаті Різака вимагав у міліції представитися, але вони цього не зробили.

"До нас, депутатів, стільки у різний час різних скликань застосовували різні засоби... Незважаючи, що є роз’яснення Конституційного суду, що таке недоторканність", - сказав депутат.

"Недоторканність потрібна не для того, щоб захищати особисті інтереси, а щоб захиститися від влади, коли він має честь, совість, мужність говорити ті речі, які владі не подобаються", - додав Мусіяка.

"Тільки завдяки недоторканності багато хто зберіг життя і здоров'я. Часто у нас сидить тут Тимошенко, ви знаєте її історію...", - сказав Мусіяка.

Він нагадав, що недоторканність порушувалася щодо багатьох депутатів: "Згадайте тільки: Тимошенко, Турчинов, Шкіль, Павловський, Хмара, Зубов, Волинець, Семенюк, Терен, Оробець...".

"Змінилася влада. Але що змінилося? В масках бігають до сих пір... Тоді вони біли тих, хто зараз при владі. Зараз б'ють тих, хто був при владі", - сказав Мусіяка.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування