Тимошенко за більш інтенсивну дружбу з СНД, тому утрималась від підписання протоколу

П'ятниця, 3 червня 2005, 11:36
Україна утрималася від підписання протоколу про поетапне скасування обмежень у взаємній торгівлі держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав до 2012 року.

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на засіданні Ради глав урядів СНД, повідомляють Українські новини.

Спочатку Тимошенко запропонувала всім учасникам засідання відкласти підписання цього документа для того, щоб домовитися про прискорене скасування таких обмежень. "Ми хочемо дружити інтенсивніше", - сказала Тимошенко.

Вона підкреслила, що президенти України Віктор Ющенко й Росії Володимир Путін домовилися прискорити скасування обмежень у взаємній торгівлі для того, щоб скасувати такі обмеження до кінця цього року.

Пропозицію Тимошенко підтримав прем'єр-міністр Молдови Васіле Тарлєв, який головує на засіданні Ради глав урядів СНД, і у свою чергу запропонував скоротити термін скасування обмежень у торгівлі держав СНД до 2008 року.

"Я підтримую пропозицію України, ми повинні відійти від всіх бюрократичних позицій і бути відкритішими, інакше будемо затягувати скасування обмежень не лише до 2012, але й до 2020", - сказав Тарлєв.

Пропозицію Тимошенко також підтримав віце-прем'єр-міністр Киргизстану Микола Танаєв.

Він запропонував прискорити скасування обмежень у торгівлі держав-учасниць СНД до 1 січня 2007 року.

Водночас прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков, якого обрали головою ради кран СНД, зазначив, що загалом підтримує спільний настрій переходити до спільного економічного простору в рамках СНД, і додав, що над підготовкою представленого на засіданні графіка скасування обмежень до 2012 року тривалий час працювали експерти.

Фрадков запропонував главам урядів СНД підписати підготовлений експертами документ про скасування обмежень у торгівлі до 2012 року, при цьому поставивши для себе завдання рухатися до спільного економічного простору. Фрадкова підтримала казахська делегація.

У результаті Тарлєв запропонував учасникам засідання підписати підготовлений експертами графік скасування обмежень до 2012 року й при цьому продовжити роботу й переговори з динамічнішого скасування цих обмежень.

Після чого Тимошенко заявила, що в цьому разі Україна тимчасово утримується від підписання протоколу. Вона додала, що Україна, виходячи з домовленостей президентів України й Росії, налаштована на більш швидке скасування обмежень у взаємній торгівлі з Росією - до кінця цього року.

"З надією на більш ефективне співробітництво ми утримуємося (від підписання протоколу)", - сказала Тимошенко.

Як повідомлялося, 3 червня проходить засідання Ради глав урядів СНД у Тбілісі (Грузія). Україна наполягає на пріоритетності зони вільної торгівлі для СНД.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування