Литвин не буде позбавляти Ющенка влади до виборів

Понеділок, 6 червня 2005, 15:31
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що зміни до Конституції наберуть чинності вже після виборів у парламент.

Про це він сказав на зустрічі з колективом парламентської газети "Голос України" у понеділок, поздоровляючи журналістів із професійним святом.

Говорячи про перспективи політичної адміністративно-територіальної реформи, Литвин ще раз повторив свою позицію про те, що парламент не встигне до кінця нинішньої сесії розглянути законопроект про реформування місцевого самоврядування, оскільки своє рішення по цьому законопроекту ще не виніс Конституційний суд.

Крім того, в пленарному режимі парламентові залишилося працювати усього кілька тижнів, зазначив голова Верховної Ради.

За словами Литвина, реально конституційна реформа, що взаємозалежна з реформою місцевого самоврядування, запрацює після формування нового складу парламенту.

Він нагадав, що новий склад Ради буде формувати склад Кабінету міністрів і пропонувати президентові кандидатуру прем'єр-міністра.

"За великим рахунком, парламентські вибори - це вибори нового прем'єр-міністра", - сказав Литвин.

"Але отут можуть бути підстави для протистояння, тому що президент України обраний всенародно, і прем'єр-міністр також буде фактично обраний усенародно", - вважає спікер.

Відповідаючи на питання про те, чи не вважає він, що робота українського парламенту буде заблокована восени напередодні парламентської виборчої кампанії, Литвин сказав: "Ні, я не думаю, це буде працювати на зниження політичних сил".

Спікер підкреслив, що основні претенденти на виборах знаходяться зараз у парламенті. За словами Литвина, "якщо вони продемонструють свою безпорадність", то їхні шанси на виборах будуть невисокими. Також, за словами спікера, він не думає, що президент вдасться до методів, які стануть причиною блокування роботи парламенту.

Литвин відзначив, що раніше екс-президент Леонід Кучма "любив керувати парламентом". Крім того, вплинути на роботу парламенту намагався й екс-прем'єр Віктор Янукович, якому не подобалася критика на адресу уряду.

Разом з тим, підкреслив спікер, сьогодні в парламенті немає опозиції, оскільки на сьогоднішній день опозиція "слабка, вона не самодостатня".

У той же час, Литвин підкреслив, що необхідно забути про помаранчевий колір і виходити з того, що в України є колір державного прапора. "Тому що жовтогаряча тема, її педалювання, викликає латентне протистояння", - сказав Литвин.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News