Кучмі могли дати гарантії на міжнародному рівні

Понеділок, 6 червня 2005, 17:24
Працівники Інституту масової інформації побоюються, що якщо екс-президенту Кучмі були дані гарантії, то давалися вони навіть не Віктором Ющенком, а на міжнародному рівні.

Як повідомив директор ІМІ Сергій Таран, гарантії Кучмі могли даватися за участю посередників, які брали участь у переговорах у розпал "помаранчевої революції" в Україні, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Таран підкреслив, що це - тільки версія, яка базується на результатах незалежного журналістського розслідування, проведеного разом з Національним союзом журналістів Великобританії й Ірландії, а також Міжнародною федерацією журналістів.

Таран підкреслив, що є світова практика, коли при заміні авторитарного режиму більш демократичним у випадку загрози застосування сили авторитарному лідеру надаються гарантії непідсудності в тому випадку, якщо він погодиться передати владу мирним шляхом.

Зокрема, нагадав Таран, лідери, які застосували силу - Чаушеску й Милошевич - піддалися судовому переслідуванню, застосувавши силу, Шеварнадзе, відмовившись від силового варіанта – ні.

Представники ІМІ допускають можливість аналогічного розвитку подій в Україні, оскільки в даний момент справа Гонгадзе продовжує розглядатися лінійно.

Не зачіпаються багато аспектів: наприклад, хто фальсифікував справу із самого початку, де в даний момент знаходяться плівки Мельниченка, хто управляє інформацією, яка міститься на них, і в такий спосіб може серйозно впливати на українську політику, хто політично виграв від цієї справи.

Також Таран відзначив, що іноді держава й суспільство мають різні позиції з того самого питання. Так, наприклад, Україна уникає різких заяв про порушення свободи слова, інших свобод у країнах Середньої Азії, тому що має там стратегічні державні інтереси.

У свою чергу, голова наглядової ради ІМІ Ален Гіймоль нагадав, що справа Гонгадзе є своєрідним тестом для України, а також про те, що президент Ющенко пообіцяв довести цю справу до кінця.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...