Ющенка підготують, щоб він подав на ЄЕП до суду?

Вівторок, 7 червня 2005, 14:13
Міністерство закордонних справ готує подання на ім'я президента щодо вирішення проблеми формату співробітництва України в рамках ЄЕП у контексті застосування застереження, висловленого при ратифікації угоди про створення цієї організації.

Про це журналістам у вівторок повідомив заступник керівника прес-служби МЗС Дмитро Свистков.

Він нагадав, що Україна підписала угоду про формування ЄЕП із застереженням, що наша держава буде брати участь у формуванні і функціонуванні ЄЕП у межах Конституції України.

За його словами, таке застереження дає Україні можливість самостійно визначати напрямки розвитку співробітництва і міру участі в окремих інтеграційних заходах і створює правові підстави при необхідності відстоювати свої національні інтереси.

Свистков відзначив, що концепція подальшої участі України у формуванні ЄЕП повинна базуватися на тому, що співробітництво в рамках організації має відповідати стратегічному курсові України на європейську і євроатлантичну інтеграцію і не перешкоджати її самостійному вступові до Світової організації торгівлі в найближчій перспективі.

Свистков також підкреслив, що в нашій державі існує єдиний орган конституційної юрисдикції, який може робити висновок про відповідність Конституції України законів і інших нормативно-правових актів.

У відповідності зі ст.147 Основного Закону Конституційний Суд вирішує питання про відповідність законів і інших актів Конституції України.

Заступник керівника прес-служби МЗС відзначив, що суб'єктом конституційного подання є президент, Кабінет міністрів і Верховна Рада.

Раніше заступник держсекретаря Маркіян Лубківський пропонував, щоб з ініціативою подання в КС виступив Кабмін, але прем'єр-міністр від такої пропозиції відмовилася.

Ліга


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування