Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Революція під гаслами "Разом нас багато..." перекинулася на Болівію

Середа, 8 червня 2005, 11:42
Президент Болівії Карлос Меса подає у відставку під тиском народних протестів, які проходили під гаслами, співзвучними гаслам помаранчевої революції.

Про це пише російська газета "Коммерсант".

"Коли ми єдині, ми непереможні!" - скандували болівійці гасло, яке нагадує відоме гасло української помаранчевої революції "Разом нас багато – нас не подолати", - відзначає газета.

Вимоги маніфестантів вказували на те, що головними цілями болівійської народної революції стають націоналізація енергетичного сектора, відставка президента й міністрів, а також проведення реформ у країні, де 70% живе за межею бідності.

У своєму 25-хвилинному виступі президент Меса, який виглядав явно подавленим, дав зрозуміти, що більше не бачить можливості залишатися в кріслі глави держави й звертається до конгресу з проханням прийняти його відставку.

Виступ Карлоса Меси пролунав через кілька годин після того, як у неофіційній столиці Болівії Ла-Пасі, де засідає уряд, почалися масові антиурядові демонстрації, у яких взяли участь понад 80 тисяч осіб.

До середини дня маніфестантам удалося блокувати центр міста й впритул підійти до президентського палацу, фактично взявши його в кільце, після чого натовп пішов на штурм.

Для того щоб зупинити демонстрантів, поліції довелося застосувати сльозогінний газ.

Тим часом, не бажаючи випробовувати долю, президент Меса терміново залишив свою резиденцію в стилі екс-президента Киргизії Аскара Акаєва й повернувся туди тільки увечері, коли поліція зуміла відтіснити мітингувальників.

Незважаючи на масовість, демонстрації в Ла-Пасі в цілому мали мирний характер і обійшлися без жертв.

Події в Ла-Пасі стали кульмінацією масових протестів із блокуванням доріг, перекиданням автомобілів й інших активних дій, які тривають у Болівії вже три тижні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування