"Татари" готові виконати нафтову мрію президента за рахунок "Привата"?

Середа, 8 червня 2005, 14:35
АТ "Укртатнафта" підтримує ідею створення Вертикально-інтегрованої нафтової компанії (ВІНК) і пропонує створити її на базі "Укртатнафти" шляхом передачі їй пакета "Укрнафти".

Про це на прес-конференції в середу заявив голова правління АТ "Укртатнафта" Сергій Глушко.

При цьому він відзначив, що "Укртатнафта" може переробляти 18 млн. тонн нафти на рік, а "Укрнафта" - лише 4,5 млн. тонн нафти з газовим конденсатом.

Глушко також пропонує не передавати у ВІНК підприємства "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичину", а продати їхні пакети акцій.

"Якщо включити у ВІНК "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичину", то вийде певна концентрація, що рано або пізно потрапить під інтереси Антимонопольного комітету", - пояснив він.

Крім того, за його словами, партнером у ВІНК могла б стати "Татнафта", що добуває до 25 млн. тонн нафти на рік і експортує до 40% цього обсягу.

Він звернув увагу на те, що "Татнафта" має нафтобази й АЗС на території України, що дозволить довести кінцеві продукти до споживачів.

Глушко вважає, що в будь-якому випадку "необхідно домовлятися з партнерами". Він не впевнений, що татарські акціонери "Укртатнафти" підуть на те, щоб легко віддати пакет закритого акціонерного товариства до "Укрнафти".

У той же час, за його словами, у пропонованої АТ "Укртатнафті" схемі для татарської сторони є привабливі моменти, адже "істотно збільшується капіталізація", "відкривається більше перспектив" і, у випадку залучення "Татнафти", з'явиться "можливість збільшити переробку нафти".

Глушко повідомив, що передав схему створення ВІНК на базі "Укртатнафти" на розгляд у НАК "Нафтогаз України". Він заявляє, що в результаті реалізації даної схеми вийде збалансована ВІНК.

Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" створена в 1994 році відповідно до указів президентів України і Республіки Татарстан.

Україна передала в статутний фонд компанії цілісний майновий комплекс - АТ "Кременчугнафтооргсинтез", що є правонаступником Кременчуцького НПЗ.

Державі через НАК "Нафтогаз України" належить 43,054% акцій компанії, 28% акцій володіє Міністерство майна і земельних ресурсів Татарстану, 8,6% - ВАТ "Татнафта", 9,96% акцій належать "SeaGroup International Рlс" і 8,336% - "AmRuz Trading".

Як відомо, раніше президент підписав розпорядження про створення ВІНК, відповідно до якого прем'єрові доручено забезпечити передачу в статутний фонд "Укрнафти" пакетів акцій АТ "Укртатнафта", ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття", які належать державі, а також інших пакетів акцій цих об’єднань, щоб придбати у встановленому порядку у власність держави.

"Укрнафта" фактично контролюється групою "Приват", що має 42% акцій компанії. Інші акції в держави.

Читайте також:

Помічник президента проконтролює Тимошенко

Перший помічник Ющенка показав схему щастя, яка засмутить групу "Приват"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News