Тимошенко поверне заповідне в заповідники

Середа, 8 червня 2005, 21:42
Землі, що належали до заповідних територій і були передані в приватне користування, будуть повернуті заповідникам.

Таке рішення ухвалене в середу на засіданні уряду, повідомила прем'єр Юлія Тимошенко.

Мінохорони навколишнього середовища, за її словами, повинно визначити чіткі межі заповідних територій в Україні.

Також Кабмін заслухав звіт голови Держкомзему Анатолія Даниленка щодо незаконної передачі земель несільськогосподарського призначення.

За його даними, обсяг незаконно переданих в оренду або користування земель складає 54,9 тис. гектарів, при цьому ця цифра буде уточнюватися.

Тимошенко повідомила, що внаслідок порушення земельного законодавства, бюджет щорічно втрачає більше 20 млрд. гривень.

Понад 5 млрд. щорічно втрачається через користування самозайнятими ділянками, майже 2 млрд. через те, що місцеві влади не проводять робіт з оцінки земель.

Понад 3 млрд. - унаслідок того, що не проводяться роботи з інвентаризації, 2,1 млрд. губиться при продажу вільних від забудов земельних ділянок без конкурсу або аукціону.

Понад 6 млрд. - у зв'язку з несвоєчасним оформленням права користування земельними ділянками, 1 млрд. - через несвоєчасний розгляд органами місцевого самоврядування заяв юридичних осіб про задоволення їхніх потреб у земельних ділянках. 0,9 млрд. губиться при перерахунках у розмірах плати за землю і при наданні пільг.

Як заявила Тимошенко, уряд дав Держкомзему три тижні на завершення перевірки і складання повного реєстру всіх земельних ділянок, переданих незаконно чи самозахоплених.

По кожній позиції реєстру буде розроблено порядок державних заходів щодо повернення ситуації "в законне русло".

Крім цього Тимошенко повідомила, що урядом розроблено і передано у парламент проект закону, що цілком упорядковує систему продажу чи передачі в оренду земель несільськогосподарського призначення.

Відповідно до законопроекту землі будуть продаватися тільки на відкритих аукціонах за ринковою ціною.

Вона відзначила, що в тих випадках, де розпродаж чи передача земель був здійснений незаконно, урядом будуть початі спроби повернути ці землі через суд і виставити на повторний продаж.

Також планується оформити у вигляді законопроекту дооцінку земель, що знаходяться під приватизованими об'єктами.

Прем'єр пообіцяла, що модель дооцінки таких земель буде розроблена "максимально толерантно" стосовно власників приватизованих об'єктів.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування