"ЕНЕРГОАТОМ" ОБРІЗАВ РОСІЇ ЕЛЕКТРИКУ

П'ятниця, 1 липня 2005, 15:14
Національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом" 1 липня о 01.00 призупинила експорт електроенергії в Росію.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив директор з фінансів "Енергоатому" Юхим Важеєвський у п'ятницю.

Припинення експорту пов'язане з підвищенням ціни, за якою "Енергоатом" може давати електроенергію для здійснення експортних постачань.

Як уточнив журналістам голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко, комісія 29 червня ухвалила рішення про підвищення з 1 липня ціни, за якою "Енергоатом" зможе давати електроенергію для експорту в Росію, майже в два рази - з 6,91 до 12,2 коп. за 1квт-год.

За його словами, таке рішення прийняте на підставі розрахунків, наданих комісії держпідприємством "Енергоринок", оператором Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України. "Енергоринок" розрахував ціну, по якій економічно доцільно для ОРЕ реалізовувати українську електроенергію для подальших постачань на експорт.

За розрахунками держпідприємства ціна склала близько 12,2 коп. за 1 квт-год.

Можливим ринком збуту для реалізованої на даний час у Росію української електроенергії у випадку відмови "ІНТЕР РАО ЄЕС" купувати її за вищою ціною може стати Білорусія. Кальченко нагадав, що на початку червня Україна і Бєларусь успішно провели експеримент по ресинхронізації енергосистем.

Голова НКРЕ також сказав про те, що експортовані на даний час "Енергоатомом" обсяги електроенергії можуть бути реалізовані усередині України, починаючи з вересня, коли почнеться сезонний ріст її споживання.

Кальченко, відповідаючи на питання журналістів, виключив який-небудь зв'язок між підвищенням ціни на електроенергію, що може експортуватися в Росію, і заявами російських високопоставлених чиновників про підвищення цін на російський газ для України.

Він відзначив, що і раніше вважав експорт електроенергії в Росію за колишніми цінами невигідним у цілому для електроенергетики України.

Близькі до "Енергоатому" джерела припускають, що рішення про підвищення ціни, ухвалене з урахуванням рекомендацій Мінпаливенерго, може призвести до розірвання контракту з "ІНТЕР РАО ЄЕС".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування