Кінах знову прогнозує подорожчання бензину

П'ятниця, 1 липня 2005, 17:49
Нафтопродукти на ринку України в липні можуть незначно подорожчати, однак їхнього дефіциту не буде.

Про це заявив журналістам перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Кінах у Києві в п'ятницю.

"З урахуванням динаміки цін на нафту на світовому ринку, безумовно, певне підвищення ціни на нафтопродукти в липні в Україні відбудеться. Ми розраховуємо на те, що це будуть буквально лічені відсотки. При цьому, з огляду на насиченість ринку нафтопродуктами, ми абсолютно не передбачаємо й не прогнозуємо їхнього дефіциту", - сказав він.

У той же час Кінах відзначив, що ситуація на ринку нафтопродуктів України на сьогоднішній день досить напружена.

Він також підкреслив, що 82% нафти, споживаної в Україні, імпортується за світовими цінами.

"Останнім часом ми спостерігаємо, рекордний рівень цін на нафту на світовому ринку, в окремі дні ціна доходила до $60 за барель. Безумовно, все це відбивається на рівні внутрішніх цін й в Україні", - підсумував перший віце-прем'єр.

За його словами, уряду необхідно "розумно", без порушення законів економіки, регулювати ситуацію. Зокрема, вважає перший віце-прем'єр, серед першочергових заходів - створення необхідного рівня насиченості ринку нафтопродуктами, у тому числі умов балансу попиту та пропозиції, а також більш високого рівня рівної конкуренції на ринку.

"Я думаю, Україна ніколи вже не допустить тих рецидивів, які мали місце кілька місяців тому, коли ситуацію, що склалася на ринку нафтопродуктів намагалися вирішити ручним управлінням економікою із силовими методами й директивними цінами", - підкреслив Кінах.

Він також висловив упевненість у тому, що досвід минулої нафтової кризи не пройшов для України даремно. "Ми вже будемо діяти як держава, не руйнуючи довіри інвесторів до нашої країни й не створюючи штучних криз", - відзначив Кінах.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування