Екс-глава "Нафтогазу" каже, що Івченко все робить неправильно

Субота, 2 липня 2005, 20:44
Підписувати контракт із Туркменістаном, де не обговорені умови товарних поставок, а тільки грошовий розрахунок за туркменський газ, нинішньому керівництву "Нафтогазу" не потрібно було в жодному разі.

Таку думку в інтерв'ю газеті "Факти й коментарі" висловив колишній глава "Нафтогазу" Юрій Бойко.

"Товар, який ми відправляли в рахунок оплати за газ, мав коефіцієнт 2, тобто туркмени оцінювали нашу продукцію вдвічі дорожче, ніж вона коштує в Україні. Таким чином, ми оплачували половину імпортованого з Туркменістану в Україну газу", - сказав він.

"Що відбулося зараз? Поки йшла кадрова революція в "Нафтогазі", коефіцієнт погоджений не був. До того ж товарні поставки не здійснювалися. Туркмени почекали, а потім заявили: тепер, шановна Україна, везіть нам товари, а ми будемо оцінювати їх... один до одного!", - пояснив він.

"Виникла заборгованість, через яку тепер Туркменістан у якого ми купуємо значну частину газу (36 млрд. кубометрів на рік), буде розмовляти з нами не як з партнером, а як з боржником", - прогнозує глава "Нафтогазу".

"І якщо найближчим часом товарний борг перед туркменами не буде погашений, і вчасно не будуть перераховуватися гроші, Туркменістан може взагалі перекрити нам газ" - вважає Бойко.

"Якщо, не дай Боже, таке трапиться, тоді в Бішкеку будуть сидіти із протягненою рукою всі наші чиновники, які зараз запитують: а чого це Бойко так часто в Туркменістан літав? Так тому що там газ, а не у Франції", - заявив він.

(Від УП: Бойко помилився. Бішкек - столиця Киргизії, а столиця Туркменістану - Ашхабад).

"Наша продукція, що йшла в Туркменістан, залишиться в нас, а туркмени будуть купувати в Росії або на Заході. Це вигідно для України? Сумніваюся", - сказав Бойко.

Він вважає також, що Україна може домовитися з Москвою в газових питаннях, якщо інтереси держави будуть відстоюватися професійно.

"У нас немає енергетичної залежності від Росії. Україна самостійно добуває 20 млрд. кубометрів газу на рік, у рахунок оплати за транзит по нашій території одержує з Росії 24 млрд. кубів газу, а в Туркменії купує 36 мільярдів... Так від кого ми залежимо? - говорить екс-глава "Нафтогазу".

За його словами, це Росія залежить від України. "У тому розумінні, що 85 відсотків її експортного газу йде через Україну. З Москвою ми домовитися зможемо", - сказав Бойко.

"Треба тільки професійно відстоювати інтереси держави. І бажано робити це фахівцям. Тому що, за моїми спостереженнями, як тільки політики починають декларувати свою заклопотаність газовими питаннями, чекай біди", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News