На Україну чекає енергетична криза?

Понеділок, 4 липня 2005, 15:31
Найближчим часом в Україні може початися енергетична криза.

Такої думки дотримуються 33,33% експертів, які взяли участь в аналітичному дослідженні Центру дослідження корпоративних відносин "Енергетична безпека і політична ситуація в Україні".

Ще 46,67% експертів думають, що криза найближчим часом в енергетичному комплексі України може початися, але її можна й уникнути.

Можливість кризи, на їхню думку, пов'язана з невизначеністю ситуації в енергетичній сфері, а також з відсутністю чіткої і послідовної енергетичної політики, яка б виключила можливість кризи.

13,33% вважають, що кризи в електроенергетичному секторі не буде, але на даний момент ситуація невизначена і однозначні висновки робити важко.

Невизначеність ситуації на енергетичному ринку підтвердили 80% експертів. Вони пов'язують її, у першу чергу, з відсутністю національної стратегії розвитку енергетичного сектора економіки України, у другу - з роботою нового уряду і його взаєминами з бізнесом, у третю - з ігноруванням принципів енергетичної безпеки країни в попередні роки.

13,33% експертів вважають, що енергетика цілком дестабілізована. Всього 7,14% експертів вважають, що ситуація в енергетичній сфері в Україні цілком стабільна.

Нестабільність в енергетичному секторі, на думку експертів, обумовлена порушенням відносин з партнерами на геополітичному рівні, зростанням світових цін та цін на російський газ, а також відсутністю програми розвитку вугільної промисловості, монополізацією ринку світлих нафтопродуктів російськими компаніями.

Експерти висловили думку, що значними передумовами кризи в енергетичній сфері може слугувати необхідність виведення з експлуатації блоків АЕС, які вичерпали термін експлуатації на тлі росту споживання електроенергії, старіння інфраструктури мереж (лінії, підстанції), недолік маневрених генеруючих потужностей (ГЕС, парогазові і газотурбінні станції ГАЕС).

Як повідомив на прес-конференції в понеділок віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин Ростислав Іщенко, у дослідженні взяли участь депутати, працівники виконавчих органів влади, учасники фондового ринку, експертні організації й об'єднання, а також енергетики.

Усього залучалося 145 експертів. Опитування було проведено 14-25 червня.

ЛІГАБізнесІнформ


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування