Українці хочуть повернути "Криворіжсталь" державі

Вівторок, 5 липня 2005, 15:57
Переважна більшість українців вважає, що приватизація стратегічних об’єктів, таких як "Криворіжсталь" та інших, не була справедливою і що їх потрібно повернути державі.

Про це свідчать дані опитування, проведеного "Українським демократичним колом".

Так, 67% опитаних вважає, що приватизація таких стратегічних об’єктів за колишньої влади не була справедливою; на думку 9%, вона була справедливою, 24% вагалися з відповіддю.

40% опитаних вважає, що несправедливо приватизовані стратегічні об’єкти треба повністю повернути до державної власності; 22% опитаних вважає, що потрібно повернути в державну власність і оголосити додатковий конкурс приватизації цих об’єктів, 17% - потрібно запропонувати нинішнім власникам доплатити за ці об’єкти, 20% вагалися з відповіддю.

На думку 32% українців, складну ситуацію на ринку пального спричинили дії нафтотрейдерів; 17% - об’єктивні причини – підвищення цін на світовому ринку (дії Кабінету міністрів – 14%, дії президента – 8%, інше – 6%, вагались з відповіддю – 23%).

Уряд України, на думку 58% опитаних, повинен впливати на регулювання цін на пальне (ціни на пальне мають регулюватися ринковими методами – 18%, вагались з відповіддю – 24%).

Зі змінами до Конституції України, які затвердила Верховна Рада наприкінці 2004 року, не знайомі 49% опитаних (знайомі лише частково 40%, знайомі з усіма змінами 11%).

23% негативно сприймають ту обставину, що з впровадженням змін до Конституції владні повноваження президента будуть обмежені, а, натомість, владні повноваження уряду та Верховної Ради будуть розширені (позитивно – 28%, вагались з відповіддю – 48%).

Зміни до Конституції, що мають вступити в силу в січні 2006 року, на думку 18% опитаних, негативно вплинуть на ефективність діяльності виконавчої та законодавчої влади (позитивно – 18%, ніяк не вплинуть – 24%, вагались з відповіддю – 40%).

Майже третина українців (31%) вважає, що Конституційну реформу треба впроваджувати в життя, на думку 16%, рішення щодо Конституційної реформи треба скасувати, а половина українців (51%) взагалі вагалася з відповіддю.

Всеукраїнське опитування проведене 23-29 червня 2005 року на замовлення Інституту політики. Вибіркова сукупність репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки з вірогідністю 0,95 не перевищує 4%.

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування